Sibelius-palkinto György Ligetille

Unkarilainen säveltäjäprofessori György Ligeti on saanut Wihurin 100 000 euron suuruisen Sibelius-palkinnon.

Sibelius-palkittu unkarilainen säveltäjämestari ja professori György Ligeti, 77, on aikamme arvostetuimpia säveltäjiä ja johtavia avantgardisteja. Hän on terävä ja satiirinenkin oman tiensä kulkija, joka jaksaa alati tutkia uusia tapoja säveltää musiikkia.

Ligeti pitää tavaramerkkinään teosta Atmosphe'res vuodelta 1961, joka sittemmin tuli tunnetuksi myös Stanley Kubrickin elokuvan Avaruusseikkailu 2001 musiikkina. Hän kehitti sen myötä uuden musiikillisen tyylin, joka luopui kokonaan intervallista ja rytmistä sekä keskittyi sointiväriin ja sen sisäiseen muunteluun, mikropolyfoniaan.

Ligetin sävellys soi myös Kubrickin viimeiseksi jääneen elokuvan Eyes Wide Shutin taustalla. Säveltäjä sanoo kuitenkin olevansa pessimistinen sen suhteen, miten klassisen musiikin asemalle käy kaupallisuuden yhä tiukentuvassa puristuksessa.

Hän arvostaa korkealle Sibeliuspalkintoa, jonka häntä ennen ovat saaneet Jean Sibelius, Dmitri Shostakovitsh, Igor Stravinsky, Benjamin Britten ja Olivier Messiaen muiden muassa.

Ligetin elämä on ollut värikästä. Hän on syntyjään Romanian unkarilainen. Toisen maailmansodan jälkeen hän asui Budapestissa ja opiskeli siellä sävellystä mm. Farkasin ja Veressin oppilaana. Ligeti pakeni maasta vuonna 1956 ja on sen jälkeen asunut eri puolilla Eurooppaa. Tällä hetkellä hän asuu sekä Hampurissa että Wienissä ja puhuu kuutta kieltä sujuvasti. Suomessa häntä ei ole usein nähty, viimeksi 1990-luvun alussa.

Ligetin sävellystyyli muuttui 1970-luvulla melodisemmaksi, mikä on kuultavissa mm. hänen oopperassaan Le Grand Macabre. Seuraavien vuosikymmenten teoksista, kuten Torvi ja piano sekä Pianokonsertto ilmenee hänen uusin, monimutkaiseen polyrytmiikkaan perustuva tekniikkansa.

Ligeti otti Sibeliuspalkinnon henkilökohtaisesti vastaan Finlandia-talon juhlallisuuksissa illalla.

Sibeliuspalkinnon saajan valitsee Wihurin säätiön hallituksen valitsema asiantuntijalautakunta. Palkinto luovutetaan perinteisesti 9. lokakuuta, mutta se voidaan myös jättää jakamatta, jos säätiön hallitus niin päättää. Vähintään joka kolmas vuosi säätiön on kuitenkin myönnettävä vähintään yksi kansainvälinen palkinto.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat