Mainos

Sibeliuksen koottuihin kaksi uutta nidettä

Säveltäjä Jean Sibeliuksen koottujen teosten sarjassa on julkaistu kaksi uutta nidettä. Niteet sisältävät pianoteoksia ja orkesterisäestyksellisiä yksinlauluja.

Säveltäjämestarin koko tuotanto ilmestyy nyt yhtenäisenä 45 nidettä käsittävänä teossarjana. Hankkeen takana ovat Sibelius-Seura ja Helsingin yliopiston kirjasto. Tavoitteena on julkaista Sibeliuksen koko sävellystuotanto säveltäjän tarkoittamassa asussa.

Sibeliuksen laajan sävellystuotannon aiemmat nuottijulkaisut ovat tasoltaan kirjavia ja ne sisältävät suoranaisia virheitä. Monia sävellyksiä ei myöskään ole aiemmin julkaistu.

Pianoteosten ensimmäinen nide sisältää osittain Sibeliuksen varhaista tuotantoa, osittain myöhempiä ja tunnettuja teoksia. Niteen on toimittanut dosentti Kari Kilpeläinen. Orkesterisäestyksellisten laulujen sävellykset ovat peräisin 62 vuoden ajalta.

Ajallisesti kaksi viimeistä, Kullervon valitus ja Kom nu hit, död, ovat Sibeliuksen omia sovituksia. Nämä säveltäjä saneli vävylleen, kapellimestari Jussi Jalakselle kuolinvuotenaan, vuonna 1957. Niteen toimittajina ovat olleet Kari Kilpeläinen ja maisteri Timo Virtanen. Nide sisältää yhteensä 16 teosta ja niistä peräti kymmenen on ennen julkaisemattomia. Tunnetuin teos on Aino Ackte'lle sävelletty Luonnotar, joka kuuluu Sibeliuksen keskeiseen tuotantoon.

Sibeliuksen koottujen teosten toimittaminen käynnistyi keväällä 1996 opetusministeriön ja keskeisten kulttuurisäätiöiden tuella. Koottujen teosten julkaiseminen on suuri vuosisataishanke ja sen toimittamisen on arvioitu kestävän 25 vuotta. Tähän mennessä sarjassa on ilmestynyt viisi osaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.