Mainos

Siat siirtyvät kolmikerroksiseen kyytiin

Suomen siat saavat pian mukavammat kyydit.

Koekäytössä olleet uudet kolmikerroksiset eläinkuljetusvaunut on havaittu tutkimuksissa hyviksi. Sikojen kannalta matka teurastamolle on mukavampi, kun possuilla on enemmän tilaa liikkua ja makailla. Myös vaunujen entistä tehokkaampi ilmanvaihto helpottaa matkaa.

Pääsyy kolmannen kerroksen lisäämiseen on viime vuoden alussa voimaan tulleessa EU-laissa, jossa sikojen kuljetusoloja määrättiin väljennettäviksi. K

uljetustehokkuutta pitää siis hakea ylhäältä. Uusi vaunu täyttää EU:n viime vuonna annetut määräykset, joiden tarkoituksena on suojella eläimiä kuljetuksessa ja tehdä niiden olot mukavammiksi.

Keski-Euroopassa siat kulkevat jo nyt kolmessa kerroksessa. Suomessa ei kuitenkaan voida käyttää sikäläisiä vaunuja, sillä niitä ei ole eristetty ja lämmitetty talvikelejä varten.

Hyvä suunnittelu ehkäisee eläinten stressiä

Vuoden kestänyt koekäyttö havaitsi vaunun hyväksi. Eläinten hyvinvointi parani, mutta myös lastaus ja purku sujuivat tehokkaasti. Sikojen käytöstä vaunussa ja vaunusta siirrettäessä seurattiin kameroin.

- Huomasimme, että siat käyvät auton lähdettyä liikkeelle nopeasti makuulle. Lisätilan takia vaunujen lattialle jää tyhjiä kohtia, koska sikojen luontainen käytös saa ne hakeutumaan pieniin makailuryhmiin, dosentti Markku Honkavaara Lihateollisuuden tutkimuskeskuksesta kertoo.

Tutkimuksessa seurattiin eläinten stressitilaa, vaunun sisätilan lämpöä ja ilmanvaihtoa. Kuljetus sinänsä ei stressaa sikoja, kunhan ne saadaan lastattua rauhallisesti.

- Sika on kohtuullisen helposti käsiteltävä eläin, kunhan se ei hermostu. Eläinten stressin kannalta tärkeintä olisi parasta, että kuljetukset suunniteltaisiin niin, että pysähdyksiä tulisi vähän ja karsinaan lastattaisiin saman tilan sikoja. Niin vältytään arvojärjestyksen selvittelyltä kuljetuksessa, Honkavaara selvittää.

Uudentyyppisiä kuljetusautoja liikkuu Suomessa nyt puolenkymmentä. Vuoden loppuun mennessä määrä kaksinkertaistuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.