Mainos

Sianlihan ylituotanto vaikeuttaa 141-tukivääntöä

Suomi ja EU-komissio pääsivät viime viikolla periaatesopuun vasta ensi vuoden tukisummasta. Tuen kokonaistaso ja kesto ovat yhä auki.

Sianlihan ja kananmunien kotimainen ylituotanto hankaloittaa neuvotteluja maatalouden 141-tuesta. Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) hakee ratkaisua Etelä-Suomen tukiin EU-komission kanssa huomenna.

Anttila myöntää, että komissiolle on vaikea perustella, miksi ylituotannosta kärsivät alat tarvitsisivat vielä kansallista lisätukea.

- Silloin kun tuotanto on (EU-jäsenyyden aikana) kasvanut 20 prosenttia, komissaari haluaa tietysti tietää, millaisia vakavia vaikeuksia tällaisella sektorilla on, Anttila sanoi sianlihantuotantoon viitaten.

Huomenna kovin vääntö käydään juuri sika- ja siipikarjatilojen tuista. Kasvinviljelyn ja nautakarjan tuet ovat ongelmattomampia.

Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK torjuu osaltaan tukien mahdolliset lisäleikkaukset.

Suomelta omat laskijat mukaan

Suomi ja EU-komissio pääsivät viime viikolla periaatesopuun vasta ensi vuoden tukisummasta. Tuen kokonaistaso ja kesto ovat yhä auki.

Haussa on tiistaina ratkaisu, jossa aleneva kansallinen tuki korvattaisiin osittain EU:n yleisellä luonnonhaittakorvauksella. MTK:lle tämä ei kelpaa, koska luonnonhaittakorvauksen tuleva taso on yhä epäselvä.

Hallitus voi kuitenkin viedä päätöksen kotimaassa läpi ilman MTK:takin.

Anttila painotti, että hän aikoo tiistain neuvottelujen aikana olla tarpeen mukaan yhteydessä sekä hallitukseen että eduskuntaan.

-Yksin minä en ratkaisuja tee, hän muistutti.

Suomi ottaa komissioon mukaan myös omat laskijat, jotka selvittävät neuvottelujen aikana poliittisen ratkaisun käytännön vaikutukset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.