Mainos

Sian kloonaus onnistunut

Dolly-lampaan kloonauksella maailmaa kolme vuotta sitten kohauttanut skotlantilainen yhtiö on tänään ilmoittanut onnistuneensa kloonaamaan sian. Klooniporsaiden syntymää kuvattiin läpimurroksi hankkeessa päästä eroon jatkuvasta luovutettavien ihmiselinten pulasta.

emakko-ja-pikkupossuja.

Skotlantilaisen PPL Therapeutics -yhtiön mukaan viisi porsaspienokaista syntyivät 5. maaliskuuta Virginiassa, Yhdysvalloissa. Aikuisesta emakosta kloonatut munasolut oli asetettu emakon kohtuun. Syntymän jälkeen porsaiden geneettinen perimä eli DNA todettiin yhteneväksi.

Sian kloonaamisen taustalla on halu tuottaa elimiä käytettäväksi ihmisten elinsiirtoleikkauksissa. Ihmisillä on jatkuva pula elintenluovuttajista, ja monet siirrännäistä tarvitsevat potilaat kuolevat leikkausjonoissa. PPL:n mukaan sika on eläinkunnan paras vaihtoehto elinluovuttajaksi sekä tieteellisin että eettisin perustein. Monet sian elimistä muistuttavat ihmiselimiä sekä kokonsa että toimintansa puolesta. Lisäksi sikoja kasvatetaan jo nyt ihmisten ravinnoksi, minkä vuoksi niiden teurastaminen elinten saamiseksi ei ole eettisesti niin ongelmallista kuin mahdollisesti muiden eläinten kohdalla.

Tutkijoiden täytyy vielä päästä eroon sian eräästä tietystä geenistä, joka aiheuttaa ihmisruumiissa hylkimisreaktion elinsiirron jälkeen. PPL:ssä kuitenkin uskotaan, että elinsiirtoa sialta ihmiselle voidaan kokeilla käytännössä jo noin neljän vuoden kuluttua. -Kaikki tiedossa olevat tekniset esteet on nyt voitettu ...kroonisen luovutettavien elinten pulan loppu on näköpiirissä, arvioi PPL.n toimitusjohtaja Ron James.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.