Mainos

Shoppailu on nyt ennätyskallista Ruotsissa

Suomalaisturistin on entistä kalliimpaa tehdä ostoksia Ruotsissa, sillä euron arvo on ennätyksellisen huono.

Esimerkiksi 500 kruunun kengät sai Tukholmasta vielä kolmisen vuotta sitten reilulla 40 eurolla. Euron alamäen myötä samanhintaiset kengät maksoivat tämän vuoden toukokuussa jo yli 50 euroa, ja nyt niistä pitää pulittaa jo reilut 60 euroa.

– Ruotsissa käynti tulee koko ajan hieman kalliimmaksi suomalaiselle turistille, ja kallistuu jonkin verran vielä tässä ihan lähiaikoina, arvioi tutkimusjohtaja Aki Kangasharju Nordeasta.

Heikoin tilanne yli 12 vuoteen

Pelkästään tämän kesän aikana euron arvo on heikentynyt yli 10 prosenttia. Tänään yhdellä eurolla saa vain reilut 8 kruunua, kun vielä toukokuussa eurolla oli arvoa yli 9 kruunua. Tilanne ei ole ollut näin heikko yli kahteentoista vuoteen.

– Heikentyminen johtuu euron ongelmista. Ruotsi on yksi niistä turvasatamista, joihin valuuttaa nyt virtaa, kun iso valuutta, kuten euro on vaikeuksissa, Kangasharju sanoo.

Heikko euro on kaikesta huolimatta tiennyt kissanpäiviä joillekin suomalaisille. Esimerkiksi kruunumääräisiä palkkoja laivoilla tienaavat suomalaistyöntekijät ovat vahvan valuuttakurssin ansiosta saaneet yllättäviä lisätienistejä.

Ruotsin vientiin voi tulla vaikeuksia

Ruotsin kruunu on vahvistunut euron lisäksi myös muita valuuttoja, kuten dollaria vastaan, vaikka talouden ongelmat ovat selkeästi vain eurossa.

– Tilanteen jatkuessa Ruotsin vientiteollisuus alkaa tästä kärsimään. Ja mitä kauemmin euro pysyy heikkona, sitä enemmän suomalaiset yritykset siitä hyötyvät, Kangasharju sanoo.

Kruunun vahva kurssi saattaa lähitulevaisuudessa myös houkuttaa ulkomaisia turisteja valitsemaan Ruotsia halvemman matkailukohteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.