Mainos

Shokkiaaltohoito parantaa kroonisia kipuja

Paikallisia, usein kroonisia kipuja voidaan nyt hoitaa uudella shokkiaaltohoidolla. Shokkiaalto eli iskuaaltohoito voi tuoda nopean avun esim. olka-ja kyynärpäävammoihin. Parhaassa tapauksessa se voi säästää potilaan leikkaukselta.

Sairaala

Veijo Ohtosen tenniskyynärpäätä hoidetaan shokkiaaltohoidolla toista kertaa. Kyynärpää on ollut kipeä viime keväästä lähtien.

Shokki-eli iskuaallot ovat hyvin lyhyitä korkeaenergisiä ääniaaltoja. Iskuja kohdistetaan kipukohtaan yhden hoitokerran yhteydessä keskimäärin 2000 kappaletta. Hoitokertoja on yhdestä kolmeen.

- Tämän laitteen sisällä on elektronin kärki, joka vaihdetaan aina hoitokerran jälkeen. Kärki iskee 150 kertaa minutissa, jonka jäkeen aalto tulee vedellä täytetyn pallon kautta tähän kipukohtaan, sanoo fysioterapeutti Nina Söderling Eiran sairaalasta.

Uudella menetelmällä hoidetaan kroonisia, paikallisia tukirangan kipuja. Tyypillinen on juuri tenniskyynärpää. Hoito sopii myös huonosti luutuviin murtumiin. Ennenkuin iskuaaltohoito aloitetaan on potilas tavallisesti läpikäynyt fysikaalisen- ja kortisonihoidon, joista ei ole ollut apua. Mihin tämä menetelmä perustuu?

- Se perustuu kudosvaurion parantamiseen. Tällä iskulla itseasiassa tehdään tietynlainen kudosvaurio ja sen vaurion paraneminen tuottaa sitten kivuttomuuden. Energia uppoaa kudoksessa 3-5 cm syvyyteen, näin voidaan hoitaa paikkoja , joissa on paksumpikin rasvakerros välissä, sanoo ortopedi Esko Kaartinen Eiran sairaalasta.

Iskuaaltohoidosta saa avun noin 70 prosenttia potilaista. Mikään ihmehoito tämä ei kuitenkaan ole, sillä se ei auta kaikkiin kipitiloihin. Iskuaaltohoidolla voidaan kuitenkin usein välttää kivulias leikkaus.

Miltä hoito sitten tuntuu?

- No hoito tuntui siltä, kuin talttamies olisi iskenyt koko ajan tuohon kyynärpäähän. Siihen koskee ja se on kipeä, potilas Veijo Ohtonen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.