Mainos

Shkelestä kolmannen kerran Latvian pääministeri

Latvian parlamentti hyväksyi tänään selvällä ääntenenemmistöllä pääministeri Andris Shkelen hallituksen. Shkelestä tuli näin pääministeri kolmannen kerran neljän vuoden aikana.

Äänet 100-paikkaisessa parlamentissa jakautuivat puoluerajojen mukaisesti, 60 edustajan keskusta-oikeistoryhmän äänestettyä puolesta ja 37 opposition jäsenen vastaan. Kolme edustajaa oli poissa. Latvian pääomamarkkinat eivät juuri reagoineet tapahtumaan, koska hallituksen läpimenoa osattiin ennakolta odottaa.

Shkele on Latviassa varsin kiistanalainen hahmo. 41-vuotias entinen kukkamyyjä on jo kahdesti aikaisemmin ehtinyt kokeilla pääministerin paikkaa joulukuun 1995 ja heinäkuun 1997 välisenä aikana. Shkelen hallituksen keskeisin ongelma tulee olemaan Latvian horjuva talous. Latvia aikoo pyrkiä sekä EU:n että Naton jäseneksi lähivuosina.
-Talouskriisi on imemässä Latviaa mustaan aukkoon, jonka nimi on köyhyys. Tämä tulee olemaan suurin ongelma tiellämme kohti EU- ja Nato-jäsenyyttä, Shkele sanoi puheessaan parlamentille.

Shkele seuraa pääministerinä viime viikon maanantaina eronnutta Vilis Krishtopansia. Shkele kritisoi puheessaan voimakkaasti Krishtopansin hallitusta, syyttäen sitä valtion talouden alijäämän kasvattamisesta.
-Latvia on erittäin vaikeassa tilanteessa. Valtion budjetti on tullut riippuvaiseksi vastuuttomasta lainaamisesta, Shkele syytti.

Uusi valtionvarainministeri Edmunds Krastinsh on sanonut, että hänen tavoitteenaan on karsia jyrkästi valtion budjettia. Latvian talous oli vielä vuonna 1998 yksi Euroopan vireimmin kasvavista. Venäjän talouskriisi on kuitenkin sysännyt maan talouden jyrkkään alamäkeen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.