Mainos

Shiiapyhiinvaeltajien juhlaa varjosti jälleen väkivalta Bagdadissa

Shiiamuslimit kokoontuivat tänään imaami Musa al-Kadhimin mausoleumille kunnioittamaan tämän kuolinpäivää. Tämä on shiiojen merkittävä vuosittainen pyhiinvaellustapahtuma.

Ainakin viisitoista shiiapyhiinvaeltajaa on saanut surmansa ja arviolta 300 haavoittunut erilaisissa pyhiinvaeltajiin kohdistuneissa hyökkäyksissä Bagdadissa.

Lukuisat ammuskeluvälikohtaukset ja räjähdykset vavisuttivat Irakin pääkaupunkia samaan aikaan, kun sadattuhannet shiiat kokoontuivat imaami Musa al-Khadimin mausoleumille tämän kuoleman muistopäivän juhlallisuuksiin. Muistopäivä on shiiojen merkittävä vuosittainen pyhiinvaellustapahtuma.

Iskut tapahtuivat siitä huolimatta, että Bagdadin turvajärjestelyt oli nostettu äärimmilleen. Hallitus lisäsi tarkastuspisteiden määrää ja asetti ajoneuvokiellon Bagdadin kaduille koko viikonlopuksi.

Turvajärjestelyjen taustalla oli viime vuoden juhlallisuuksien päättyminen liki tuhannen ihmisen kuolemaan. Tuolloin kaaos alkoi yleisön joukkoon levinneistä huhuista, joiden mukaan läheisellä sillalla olisi ollut itsemurhapommittaja. Monet tallautuivat kuoliaaksi, osa hyppäsi pakoon Tigrisjokeen ja hukkui.

Shiiat ja sunnit syyttelevät toisiaan tämänvuotisista iskuista. Shiiojen mukaan sunnit sabotoivat tapahtumaa iskuilla ja ammuskelulla, kun taas sunnit sanovat shiiojen provosoineen sunneja iskuihin. Sunnit syyttävät myös hallituksen turvallisuusjoukkoja passiivisesta sivustakatselusta aseistautuneiden taistelijoiden tehdessä hyökkäyksiä sunnien koteihin.

- Vaadimme hallitusta panemaan nämä maan vakautta uhkaavat sabotoijat kuriin, hallituksen suurin sunniryhmittymä sanoo lausunnossaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.