Shiiamuslimit joutuivat pommi-iskun kohteiksi Bagdadissa

Toistakymmentä ihmistä on saanut surmansa kahdessa erillisessä autopommi-iskussa Irakissa päivän aikana. Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet Irakissa ennen vaaleja, jotka on määrä järjestää 30. tammikuuta.

Autopommi surmasi päivällä ainakin 14 ihmistä lähellä shiiamuslimien moskeijaa Bagdadissa. Lisäksi lähes 40 haavoittui iskussa, kertoivat poliisi- ja sairaalalähteet.

Toinen autopommi surmasi monia ihmisiä hääjuhlassa Bagdadin eteläpuolella, poliisi kertoi. Hyökkäys moskeijaan tehtiin ennen rukoushetken alkamista Länsi-Bagdadissa. Kaikki surmansa saaneet olivat tiettävästi siviilejä ja osa heistä oli lapsia. Hääjuhlassa räjäytetyn autopommin kohde ei poliisin mukaan ollut tiedossa. Paikalla olleet kertoivat, että yli kymmenen ihmistä on saattanut kuolla.

Al-Qaida-liittolaisen Abu Musab al-Zarqawin johtama ryhmittymä surmasi kaksi irakilaista, jotka työskentelivät Yhdysvaltain tukikohdassa. Ryhmä näytti surmat videoituina. Samalla luettiin lausunto, jossa ennakoitiin samaa kohtaloa niille, jotka "myyvät uskontonsa ja kunniansa elämän nautintojen vuoksi".

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet Irakissa ennen vaaleja, jotka on määrä järjestää 30. tammikuuta. Viime aikoina maassa on tehty useita iskuja shiiajohtajia, -moskeijoita ja -puolueita vastaan. Shiiojen uskotaan vahvistavan poliittista asemaansa aiemmin vallassa olleiden sunnalaisten kustannuksella.

Irakin väestöstä 60 prosenttia on shiioja ja 20 prosenttia sunnimuslimeja. Useat sunnipuolueet ovat uhanneet boikotoida vaaleja, koska väkivalta voi vaikeuttaa äänestämistä etenkin heidän hallitsemillaan alueilla Keski-Irakissa. Sunnimuslimien puoluejohtajat ovat syyttäneet myös Yhdysvaltain viranomaisia ja Irakin väliaikaista hallitusta shiiojen suosimisesta.

Vaaliboikotti veisi uskottavuutta

Jos sunnalaisten äänestysprosentti jää hyvin alhaiseksi, se saattaa murentaa vaaleissa valittavan väliaikaisen parlamentin ja sen laadittavaksi tulevan perustuslain uskottavuutta. Perustuslaista on tarkoitus järjestää kansanäänestys lokakuussa. Jos kolme kahdeksastatoista maakunnasta äänestää luonnosta vastaan, lakia ei voida hyväksyä.

Uskonnollisten jännitteiden suma on herättänyt pelkoja shiiojen ja sunnien välisten väkivaltaisuuksien lisääntymisestä ja jopa sisällissodasta. Sisällissotaa yhteisöjen johtajat pitävät kuitenkin epätodennäköisenä.

- Sunnit ja shiiat eivät suostu hyväksymään sisällissotaa. Irakilaiset ovat käyneet läpi monia koettelemuksia, mutta yhteiselo on pitänyt, sanoi Ibrahim al-Jaafari, Irakin varapääministeri ja shiiapuolue Dawan johtaja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat