Mainos

Shiialiittouma voitti Irakin parlamenttivaalit

Tammikuussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa kävi äänestämässä 58 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä.

Pääosin shiiapuolueista koostuva Yhdistyneen Irakin liitto on voittanut maan parlamenttivaalit. Yhdistyneen Irakin liitto sai vaalilautakunnan julkaisemien tulosten mukaan 47,6 prosenttia tammikuussa pidettyjen vaalien äänistä.

Tulosten pohjalta Irakin liiton odotetaan saavan 131 paikkaa uuteen 275-paikkaiseen kansalliskokoukseen, joka valitsee maalle presidentin ja alkaa työstää perustuslakia.

Kurdipuolueet keräsivät vaaleissa 25,4 prosenttia ja pääministeri Ijad Allawin johtama liittouma 13,6 prosenttia äänistä. Äänestämässä kävi 58 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä.

Vain harvat sunnimuslimit ottivat osaa vaaleihin. Esimerkiksi sunnien asuttamassa Anbarin maakunnassa vain kaksi prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Saddamin kaudella Irakissa hallitsevassa asemassa olevat sunnit ovat tulosten pohjalta saamassa vain kourallisen edustajia kansalliskokoukseen, mikä tarkkailijoiden mukaan saattaa pitää vireillä sunnien kapinaa Irakissa. Sunnikapinalliset ovat tehneet jatkuvia hyökkäyksiä amerikkalaisjoukkoja sekä Irakin turvallisuusjoukkoja ja viranomaisia vastaan.

Shiiat tarjosivat yhteistyötä

Tärkein sunniryhmä kansalliskokouksessa tullee olemaan presidentti Ghazi al-Jawarin johtama ryhmä, sekin vain noin viidellä edustajanpaikalla. Sunneja on noin 20 prosenttia Irakin 27 miljoonasta asukkaasta.

Shiialiittouman johtavat jäsenet tarjosivat kuitenkin heti tänään yhteistyötä sunneille sanoen haluavansa heidät mukaan poliittiseen prosessiin.

- Irak vuotaa verta, ja me tarvitsemme kaikki tässä tienhaarassa tekemään työtä solidaarisuuden ja yhtenäisyyden puolesta, valtiovarainministeri Abel Abdul Mahdi sanoi Irakin televisiossa.

Irakin eri ryhmittymät ovat jo käyneet kovaa kilpaa tärkeimmistä viroista, joista kansalliskokous ja sen valitsema presidenttineuvosto jatkossa päättävät. Yhdistyneen Irakin liitto haluaa, että sen ehdokas, mahdollisesti valtiovarainministeri Abdul Mahdi tai varapresidentti Ibrahim Jaafari,valitaan pääministeriksi.

Kurdit puolestaan tahtovat ehdokkaastaan Jalal Talabanista pääministerin tai presidentin. Kurdeille on luvassa noin 71 paikkaa kansalliskokoukseen.

Britannia onnitteli kansalliskokoukseen valittuja

Britannian ulkoministeri Jack Straw onnitteli vaalituloksen selvittyä Irakin väliaikaiseen kansalliskokoukseen valittuja.

- Irakin kansa on ottanut uuden tärkeän askeleen matkalla kohti turvallista ja demokraattista tulevaisuutta, Straw sanoi antamassaan lausunnossa.

Straw jatkoi olevan tärkeätä, että koko maa on edustettuna poliittisessa ja perustuslakia luovassa prosessissa.

Jordanian hallitus puolestaan toivoi, että "kaikki puolueet" liittyisivät Irakissa meneillään olevaan poliittiseen prosessiin. Lausuntoa pidettiin selvänä kehotuksena Irakin sunnimuslimeille, jotka boikotoivat laajalti tammikuun vaaleja.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.