Mainos

Shiiajohtaja julisti USA:n vihollisekseen

Kymmeniä ihmisiä on kuollut ja satoja loukkaantunut verisissä yhteenotoissa eri puolilla Irakia. Shiiajohtaja Moqtada al-Sadr julisti pitävänsä Yhdysvaltoja vihollisenaan.

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr on ilmoittanut pitävänsä Yhdysvaltoja vihollisenaan. Al-Sadrin julistus välitettiin julkisuuteen viestissä, jonka luki hänen edustajansa.

- Irakin presidentti kutsuu Amerikkaa ystäväkseen, mutta minä sanon, että Amerikka on vihollisemme, todettiin viestissä, jonka al-Sadrin edustaja luki Kufassa Najafin lähistöllä.

Al-Sadr varoitti myös Irakin turvallisuusjoukkoja taistelemasta monikansallisten joukkojen rinnalla.

Rajuja yhteenottoja

Yhdysvaltain joukot ovat surmanneet noin 300 irakilaista taistelijaa kahdessa päivässä Najafin kaupungin alueella, Yhdysvaltain sotilaslähteet ilmoittivat. Taistelijoiden kerrottiin olleen shiiajohtaja al-Sadrin tukijoita.

Al-Sadrin edustaja kiisti kuitenkin tiedot ja ilmoitti vain 36 taistelijan saaneen surmansa.

Taistelut Yhdysvaltain johtamien liittouman joukkojen ja al-Sadrin joukkojen välillä jatkuivat kiivaina.

Yhteenottoja on ollut myös Nasiriyahissa ja Basrassa, kertoo uutistoimisto AFP. Yhteenotot puhkesivat eilen.

Bagdadista 350 kilometriä etelään sijaitsevassa Nasiriyahin kaupungissa neljä siviiliä on kuollut ja kymmenen loukkaantunut italialaisten ja al-Sadrin kannattajien välillä viime yönä käydyissä taisteluissa, irakilaispoliisit kertovat.

Italian armeijan edustaja kapteeni Ettore Sarli kertoi uutistoimisto Reutersille, että kaupungin keskusta on nyt italialaisten hallinnassa. Italialaiset neuvottelevat kapinallisten kanssa kaupunginjohtajan välityksellä.

Aamuyöllä neljä naamioitunutta miestä oli hyökännyt Nasiriyahin itäosassa sijaitsevalla poliisiasemalle. Hyökkääjien epäillään olevan al-Sadrin kannattajia. Kukaan ei tiettävästi haavoittunut välikohtauksessa.

Shiiajohtaja haluaa jatkaa tulitaukoa

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr haluaa jatkaa kesäkuussa julistettua tulitaukoa liittouman joukkojen kanssa taisteluista huolimatta. Yhdysvaltain joukot eivät ole ilmoittaneet hyväksyvätkö he tulitaukojulistusta.

Taistelut Irakissa uhkasivat eilen kärjistyä shiiamuslimien kansannousuksi, kun al-Sadrin seuraajat julistivat pyhän sodan Basrassa olevia Britannian joukkoja vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.