Mainos

Shevardnadze pysyy Georgiassa

Georgian eilen syrjäytetty presidentti Eduard Shevardnadze ei halua lähteä kotimaastaan. Näin siitäkin huolimatta, että hänet on jo toivotettu tervetulleeksi Saksaan. Päivällä liikkui huhuja mukaan Shevardnadze olisi jo matkustanut Saksaan.

Georgian eilen syrjäytetty presidentti Eduard Shevardnadze aikoo pysyä Georgiassa lähtöhuhuista huolimatta. Georgian väliaikainen presidentti puolestaan toivoo, että Georgia pääsisi mahdollisimman nopeasti sekä EU:n että Naton täysjäseneksi.

Uusi hallinto valtaan

Georgiassa uudet vallanpitäjät ovat aloittaneet työnsä. Tänään alkoivat myös neuvottelut ulkovaltojen kanssa kiireellisen talousavun järjestämisestä.

Georgian pääkaupungin Tbilisin kadut ovat rauhoittuneet kolme viikkoa kestäneiden protestien jälkeen. Maan väliaikainen presidentti Nino Burdzhanadze on luvannut, että uudet vaalit yritetään järjestää 45 päivän kuluessa.

- Teen parhaani, jotta vapaat ja rehelliset vaalit voidaan järjestää 45 päivän kuluessa. Tuen kaikin keinoin todellista demokratiaa. Teen parhaani luodakseni maahan vakautta ja rauhaa, Burdzhanadze vakuuttaa.

Tbilisin kaduilla kymmenet tuhannet ihmiset ovat juhlineet vallan vaihtumista. Burdzhanadze on kuitenkin pyytänyt kansalaisia palaamaan normaaliin elämään ja viranomaisia pitämään yllä järjestystä koko maassa.

Neuvottelut talousavusta käyntiin

Maan uusi johto kertoi eilen illalla aloittavansa jo tänään neuvottelut ulkovaltojen kanssa kiirellisen talousavun järjestämisestä.

Yhdysvallat on jo ehtinyt ilmaista tukensa Georgian vallanvaihdokselle ja Burdhanazdelle. Amerikkalaiset ovat tarjonneet apua vaalien järjestämisessä ja korosti, kuinka tärkeää on että vaalit pidetään luvatussa aikataulussa.

Lähiviikkojen ja ehkä myös Georgian kohtalonkysymys kuuluukin nyt, säilyykö maan tilanne vakaana ja pysyvätkö opposition rivit yhtenäisinä.

IVY:n ulkoministerit hätäkokoukseen

Entisen Neuvostoliiton jäsenvaltioista koostuvan IVY:n ulkoministerit pitävät huomenna hätäkokouksen Georgian vallanvaihdon johdosta, kerrottiin IVY:n puheenjohtajamaan Ukrainan ulkoministeriöstä illalla.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov raportoi kokouksessa muille jäsenmaille matkastaan Georgiaan.

Ivanov tapasi viikonvaihteessa sekä syrjäytetyn presidentin Shevardnadzen että opposition edustajia. Ukrainan presidentti Leonid Kutshma ehätti jo lauantaina tuomitsemaan Georgian opposition mielenosoitukset perustuslain vastaisiksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Shevardnadze on kertonut eronneensa tehtävistään omaistensa pyynnöstä.

(Huomenta Suomi 25.11.2003)

Syrjäytetty presidentti Eduard Shevardnadze ei halua lähteä kotimaastaan. Maan väliaikainen presidentti puolestaan toivoo, että Georgia pääsisi mahdollisimman nopeasti sekä EU:n että Naton täysjäseneksi.

(Yhdeksän uutiset 24.11.2003)

Georgian uusi johto aloittaa tänään neuvottelut ulkomaisesta talousavusta.

(Huomenta Suomi 24.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.