Mainos

Shevardnadze: Ei syytä huoleen

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze tyrmäsi torstaina Venäjän huolen maan sotilasyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa. Hän luonnehti Venäjän reaktiota "käsittämättömäksi hysteriaksi".

-Yhdysvallat haluaa kouluttaa yhden tai kaksi joukko-osastoamme. Yhteistyö on luja kilpi Georgialle, hän sanoi Tbilisissä, minne viisi amerikkalaista sotilasneuvonantajaa saapui keskiviikkona. Sotilasyhteistyö vahvistaa Shevardnadzen mielestä Georgian riippumattomuutta ja on avuksi maan pyrkimyksessä turvata rajansa.

Neuvostoliitosta itsenäistynyt Kaukasuksen tasavalta kuului parisataa vuotta Venäjään. Georgian ongelmana on Tshetshenian-vastaisella rajalla sijaitseva Pankisin solan tienoo, missä tshetsheenitaistelijoiden ohella myös terroristiverkosto al-Qaedan taistelijoiden uskotaan piileksivän.

Venäjä on varoittanut Kaukasuksen tilanteen saattavan mutkistua edelleen, jos Yhdysvallat osallistuisi terrorisminvastaiseen taisteluun Georgiassa. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov varoitti amerikkalaiskollegaansa Colin Powellia suorasta osallistumisesta puhelinkeskustelussa eilen.

Venäjän ulkoministeriö kertoi tänään Powellin puolestaan rauhoitelleen Ivanovia viittaamalla joukkojen pieneen määrään ja tehtävään, joka on rajattu koulutukseen. Yhdysvallat lähettää Georgiaan enintään parisataa erikoissotilasta. Yhdysvallat on korostanut, että sen tuki Georgialle on myös Venäjän etujen mukaista. Ivanovkin myönsi Powellille, että Georgialla on oikeus hakea apua ulkomailta.

Putin hyväksyy?

Yhdysvaltain päätöksestä avata Georgiassa terrorismin vastaisen sodan "kolmas rintama" Afganistanin ja Filippiinien - minne lähetettiin myös sotilasneuvonantajia - jälkeen näytti saavan ristiriitaisen vastaanoton Venäjän johdossa.

Presidentti Vladimir Putin näytti asettuvan tukemaan hanketta, kun hän sanoi maan turvallisuusneuvoston kokouksessa kannattavansa toimia, jotka katkaisisivat asetoimitukset ja rahoituksen naapurialueilta Tshetsheniassa taisteleville ulkomaisille palkkasotureille. Moskova on useaan otteeseen vaatinut myös Georgiaa panemaan kuriin Tshetshenian rajalla lymyävät muslimitaistelijat.

Georgian ulkoministeri Irakli Menagarishvili tähdensi tänään, että Yhdysvallat ei ole edes tarjoutunut aloittamaan sotilasoperaatiota Pankisin alueella. Hän painotti parlamentissa, että Georgia ei hyväksy ulkopuolisten sekaantumista maan asioihin.

- Georgia on päättänyt panna järjestykseen Pankisin, missä vallitsee tällä hetkellä laittomuus, hän sanoi. Hän sanoi maansa hyväksyvän myös Venäjän avun, mutta venäläisjoukkojen ei haluta toimivan Georgian maaperällä.

(STT)

18:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.