Mainos

Sharonin tv-puhetta arvosteltiin

Israelin pääministerin Ariel Sharonin pitämä tv-puhe sai arvostelua Israelin poliittisen kentän molemmilta puolilta kuin myös palestiinalaisilta.

Israelin vasemmistolaisen Meretz-puolueen johtaja Yossi Sarid arvosteli puhetta mitäänsanomattomaksi. Saridin mukaan Sharonin sanomassa ei ollut mitään uutta. Sharon ilmoitti puheessaan, että Israel perustaa suojakseen puskurivyöhykkeitä palestiinalaisten itsehallintoalueen rajoille estääkseen palestiinalaisiskut.
Lisäksi Sharon vannoi maansa jatkavan taistelua niin kauan kunnes "terroristit" on nujerrettu.
Saridin mukaan puskurivyöhykkeiden perustaminen ei ole mielekäs suunnitelma.


-Tällaisissa puheissa pitäisi antaa vastauksia ihmisille, jotka ovat huolestuneita. Nyt ihmiset ihmettelevät, että mitä pääministeri oikein sanoi, Sarid moitti. Myös oikeistolaiset juutalaissiirtokuntien edustajat kritisoivat Sharonin suunnitelmia puskurivyöhykkeiden perustamisesta. Heidän mukaansa minkäänlainen aita tai vyöhyke ei ehkäise radikaalien palestiinalaisten iskuja.

Sharonin puhe ei anna "toiveita" Lähi-idän selkkauksen ratkaisemiseksi, sanoi palestiinalaishallinnon ministeri Nabil Shaath. -Puhe ei tarjonnut toivoa, ei valmiita ehdotuksia eikä avannut tietä vastakkainolon päättymiselle ja rauhanneuvotteluihin palaamiselle, Shaath sanoi amerikkalaisen CNN-tv-aseman haastattelussa.

Israel kovensi iskujaIsrael on koventanut iskujaan Gazan ja Länsirannan alueilla. Toista päivää jatkuvissa kiivaissa iskuissa on kuollut yhteensä jo yli 20 palestiinalaista.

Aiemmin illalla Israelin helikopterit ampuivat ohjuksia palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten rakennuksiin Gazan kaistalla tänään illalla pian sen jälkeen, kun palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat oli kehottanut palestiinalaisia lopettamaan väkivallan.

Silminnäkijät kertoivat, että neljä ohjusta iskeytyi turvallisuusjoukkojen rakennuksiin Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevassa Rafahin pakolaisleirissä. Illan isku kaupunkiin oli päivän toinen. Kolme ohjusta osui lähelle YK:n rakennuksia Gazassa ja Arafatin Gazan-toimiston lähelle. Viisi palestiinalaista haavoittui sirpaleista, kertoivat sairaalalähteet.

Aiemmin tänään Israelin helikopterit iskivät lähelle palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin toimistoa Länsirannalla, Ramallahissa. Palestiinalaisviranomaisten mukaan Arafat oli vain muutaman metrin päässä iskun kohteena olleesta rakennuksesta, mutta ei haavoittunut iskussa. Gazassa ainakin neljä palestiinalaista on kuollut Israelin tankkien yöllisessä hyökkäyksessä.

YK:n turvallisuusneuvosto on palestiinalaisten ja EU:n puheenjohtajamaan Espanjan vaatimuksesta ilmoittanut keskustelevansa Lähi-idän tilanteesta tänään. Espanjan ulkoministerin Josep Piquén mukaan Lähi-idässä vallitsee lähes sotatila, ja tilanne vaatii YK:n turvallisuusneuvoston pikaista kokoontumista.

(MTV3-AFP- Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.