Mainos

Sharonilta tiukat ehdot palestiinalaisvaltion perustamiselle

Israelin pääministeri Ariel Sharon on asettanut joukon tiukkoja ehtoja palestiinalaisvaltion muodostamiselle ja ilmoittanut, että hän johtaisi itse mahdollisia rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa.

Sharon esitteli ehtojen luettelon Likud-puolueensa kokouksessa eilen illalla sen jälkeen, kun sekä Yhdysvallat että Britannia olivat asettuneet entistä selkeämmin tukemaan itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamista. Tuenilmaisuillaan Yhdysvallat ja Britannia yrittävät saada myös arabimaat mukaan terrorismin vastaiseen taisteluun.

Sharonin mukaan palestiinalaisvaltio voisi syntyä vain osana sellaista sopimusta, joka täyttäisi Israelin kaikki turvallisuusvaatimukset. Palestiina olisi näin demilitarisoitu valtio, jonka ulkorajoja valvoisivat Israelin joukot. Israelilla olisi turvallisuusvyöhykkeitä sekä Gazassa että Länsirannalla. Uusi valtio ei voisi solmia mitään sopimuksia Israeliin vihamielisesti suhtautuvien maiden kanssa ja Israel käyttäisi vapaasti sen ilmatilaa. Jerusalem säilyisi Israelin jakamattomana pääkaupunkina.

Palestiinalaiset ovat jo moneen otteeseen torjuneet moiset rajoitukset. Sharon taas on aiemmin antanut ymmärtää, ettei hän ole valmis luovuttamaan palestiinalaisille yhtään lisää alueita. Erilaisten väliaikaisten sopimusten nojalla palestiinalaisten hallussa on nyt noin 40 prosenttia Länsirannasta ja kaksi kolmannesta Gazan kaistasta.

Jane's: Sharon esittelee USA:lle rauhansuunnitelman

Yhdysvaltalaisen Jane's-tutkimuslaitoksen julkaisema arvovaltainen Foreign Report -lehti kertoo, että Sharon aikoo esitellä Yhdysvalloille rauhansuunnitelman, johon kuuluisi palestiinalaisvaltion perustaminen.

Lehden tietojen mukaan ulkoministeri Shimon Peres olisi taivutellut Sharonin esittämään palestiinalaisvaltion perustamista saatuaan tietää, että presidentti George W. Bush aikoo joka tapauksessa esittää pian oman suunnitelmansa. Bush sanoi tällä viikolla tukevansa palestiinalaisvaltion muodostamista, kunhan Israelin turvallisuus samalla taataan.

Ei neuvottelukysymys

Palestiinalaisministeri Hassan Asfourin mielestä Sharon sivuutti ehtoja luetellessaan täysin sen tosiasian, että kansainvälinen yhteisö on tunnustanut palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden.

-Palestiinalaisvaltio ei ole lahja Sharonilta eikä edes neuvottelukysymys, Asfour sanoi uutistoimisto Reutersille.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.