Mainos

Sharon vastatoimiin itsemurhaiskujen takia

Israelin pääministeri Ariel Sharon uhkasi tänään kostaa palestiinalaisille taistelijoille sen jälkeen, kun kaksi itsemurhaiskua ravisutti Israelia vuorokauden sisällä. Toisessa iskussa kuoli 16 ihmistä, toisessa ainoastaan itsemurhapommin asettaja.

-Me pysäytämme ja surmaamme sen, joka nousee tappamaan meitä. Israel jatkaa terrorismiverkoston tuhoamista, Sharon sanoi keskeyttäessään Yhdysvaltain-matkansa ja suunnatessaan kohti Israelia.

Israelin turvallisuudesta vastaavien ministerien oli määrä kokoontua myöhään tänään Sharonin saapumisen jälkeen pohtimaan vastatoimia. Israelin hallitusta vaadittiin ryhtymään tiukkoihin toimiin, ja vaihtoehtoina on väläytetty Länsirannalle suuntautuvaa uutta sotilasiskua ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin karkottamista.

Gazan palestiinalaiset valmistautuivat mahdolliseen sotilasiskuun sen jälkeen, kun Israelin media oli kertonut Tel Avivin itsemurhapommittajan olevan Gazasta.

Yhdysvallat: Palestiinalaishallintoon muutoksia

Myös Yhdysvallat vaatii palestiinalaisilta toimia. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell totesi tänään, että palestiinalaisten itsehallintoa on uudistettava. Uudistukset eivät kuitenkaan ole Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan ehdoton edellytys neuvottelujen aloittamiselle Israelin ja palestiinalaisten kesken, ulkoministeri katsoi.
Powellin lausunnon valossa Yhdysvallat ja Israel ovat ajautuneet eri linjoille suhteessaan palestiinalaishallintoon. Israelin pääministeri Ariel Sharon on vakuuttanut useaan otteeseen, että Jasser Arafatin johtama itsehallinto on uusittava kokonaan ennen kuin neuvotteluista voidaan edes puhua.

Powellin mukaan palestiinalaishallinto oli ollut keskeisin kysymys Sharonin ja presidentti George W. Bushin eilisessä tapaamisessa.

Eilen tehty pommi-isku oli ensimmäinen Israelissa lähes kuukauteen. Isku tehtiin Rishon Letzionin kaupungissa Tel Avivin eteläpuolella. Iskussa kuoli 16 ihmistä.

Toinen isku tehtiin tänään aamupäivällä Haifan lähellä, kun itsemurhapommittaja räjäytti itsensä hengiltä bussipysäkin lähellä. Palestiinalaisten itsehallinto tuomitsi Tel Avivin iskun, ja Israel sanoi pitävänsä Arafatia siitä vastuussa.

Arafat määräsi jo eilen illalla televisiossa turvallisuusjoukkonsa "estämään kaikki israelilaisiin siviileihin kohdistuvat terroristi-iskut".

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 08.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.