Mainos

Sharon nousi Israelin ulkoministeriksi

Kovaa linjaa edustavasta Ariel Sharonista tulee Israelin uusi ulkoministeri. Pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti nimityksestä tänään. Netanyahun mukaan Sharon ryhtyy hoitamaan virkaansa tiistaina eli kaksi päivää ennen Israelin ja palestiinalaisten huippukokousta Yhdysvalloissa.

Sharonin nimitystä pidetään yrityksenä lepytellä Israelin politiikab oikeaa äärilaitaa ennen huippukokousta, jossa saatetaan sopia uusista alueluovutuksista palestiinalaisille.
-Hän on mies, joka tuntee sodan tuhot ja rauhan siunaukset, sanoi Netanyahu kertoessaan nimityksestä lehtimiehille.
Sharon, entinen kenraali, on nykyisinkin hallituksen jäsen. Hänen vastuullaan ovat talouden perusrakenteet.

Netanyahu on hoitanut itse ulkoministerin tehtäviä tammikuusta lähtien, jolloin David Levy erosi. Levy erosi, koska oli tyytymätön palestiinalaisten kanssa käytyjen rauhanneuvottelujen hitaaseen etenemiseen. Levy arvosteli myös hallituksen sosiaalipolitiikkaa. Sharon säilyttää ainakin kolmen kuukauden ajan myös nykyisen ministerinvirkansa. Netanyahun hallituksessa Sharon on ollut paljon vaikutusvaltaisempi kuin hänen vaatimaton ministerinsalkkunsa antaisi ymmärtää. Hänen nimityksensä uskotaan herättävän närää paitsi palestiinalaisissa myös Israelin liberaaleissa.

Sharon oli puolustusministeri 1982, kun Israelin joukot tunkeutuivat Libanoniin. Sharon joutui eroamaan vuotta myöhemmin, kun hänet todettiin tutkimuksessa epäsuorasti vastuulliseksi satojen palestiinalaisten kuolemaan Sabran ja Shatillan pakolaisleireissä Beirutin alueella. Leireihin hyökkäsi Libanonin kristittyjen joukkoja. Palestiinalaiset pitävät Sharonia suurimpana vihollisenaan Israelin johdon keskuudessa. Hän on hallituksen ministereistä voimakkaimmin vastustanut lisäalueiden siirtämistä palestiinalaisten itsehallintoon Jordanjoen länsirannalla.

Washingtonissa ratkaisuun?

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on kutsunut Israelin ja palestiinalaisten johtajat huippukokoukseen ensi torstaiksi Wye Plantationin kongressikeskukseen lähelle Washingtonia. Clinton toivoo, että neuvotteluissa päästään sopimukseen kaikista Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen ratkaisemattomista kysymyksistä. Neuvottelut ovat olleet umpikujassa jo runsaat puolitoista vuotta.

Wye Plantationissa on keskeisenä kysymyksenä Yhdysvaltain ehdotus, jonka mukaan Israel luovuttaisi aiempien alueiden lisäksi vielä 13 prosenttia Jordanjoen länsirannasta palestiinalaisten itsehallinnon alaisuuteen. Vastineeksi palestiinalaiset ryhtyisivät todennettaviin toimiin Israelia vastaan suuntautuvien väkivaltaisuuksien vähentämiseksi. Sharon on useaan otteeseen vannonut, että hän ei ikinä purista palestiinalaisten presidentin Jasser Arafat kättä. Sharon nimittää yhä Arafatia terroristiksi.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.