Mainos

Sharon: Israel voi koventaa otteitaan

Pääministeri Ariel Sharon uhkaa ottaa käyttöön koko Israelin sotilasvoiman palestiinalaisia vastaan, mikäli väkivalta ei taltu.

-Teemme kaiken mahdollisen ja käytämme kaikkia saatavilla olevia aseita suojataksemme Israelin kansalaisia, Sharon vannoi Israelin suurimman sanomalehden Yedioth Ahronothin haastattelussa.

Otteiden koveneminen on herättänyt arvostelua paitsi kansainvälisesti myös kotimaassa. Samainen lehti moitti pääkirjoituksessaan maan johdon päätöstä käyttää ensimmäisen kerran F-16-sotilaskoneita palestiinalaisia vastaan. Lehden mukaan perjantainen ilmaisku oli "typerä" eikä asia ollut sen arvoinen. Muiden valtalehtien pääkirjoitukset olivat samoilla linjoilla. Iskussa kuoli 12 palestiinalaista. Sotilaskoneet otettiin käyttöön vain muutama tunti sen jälkeen kun palestiinalaisten itsemurhaisku surmasi seitsemän ihmistä israelilaisessa kauppakeskuksessa.

Väkivaltaisuudet jatkuivat tänäänkin, vaikkakaan eivät yhtä kiivaina kuin kahtena edeltävänä päivänä. Yksi israelilainen sotilas ja seitsemän palestiinalaista haavoittuivat Länsirannalla lähellä Ramallahia tapahtuneessa yhteenotossa. Myös Hebronissa ja Betlehemissä oli hajanaista laukaustenvaihtoa.

Arabimaat tukevat


Väkivallan koveneminen sai lauantaina koolla olleet Arabiliiton ulkoministerit kehottamaan jäsenmaitaan jäädyttämään kaikki poliittiset suhteet Israeliin. Gazaan sunnuntaina palannut palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tulkitsi arabimaiden ilmaisseen näin voimakkaan tukensa palestiinalaisille.

-Arabiveljet antoivat vahvan ja selvän tukensa palestiinalaisveljilleen tässä kriisissä, Arafat vakuutti. Egyptin presidentti Hosni Mubarak vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta se taivuttelisi Israelin lopettamaan hyökkäykset palestiinalaiskohteisiin.
-Lähetin eilen kirjeen Yhdysvaltain presidentille ja myös moniin muihin maihin. Näiden maiden tulee varoittaa Israelia sen valitseman tien vaaroista. Pelkät lausunnot eivät tuo tuloksia, Mubarak vaati.

Peres vaati toimia


Israelin ulkoministeri Shimon Peres varoitti sunnuntaina, että Lähi-idässä tarvitaan kiireellisiä toimia estämään

-

väkivallan kiihtyminen.
-Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta emme salli tilanteen luisuvan kohti julmaa sotaa, Peres sanoi saavuttuaan Moskovaan, jossa hänen on määrä tavata maanantaina mm. presidentti Vladimir Putin sekä ulkoministeri Igor Ivanov.

Peres kuitenkin puolusti Israelin viime päivinä tekemiä ilmaiskuja palestiinalaisia vastaan ja sanoi, että Israel vastaa jatkossakin palestiinalaisten hyökkäyksiin.
-Emme ryhdy sotilastoimiin omasta aloitteestamme. Vastaamme palestiinalaisten hyökkäyksiin, jotka ovat hyvin aggressiivisia ja kovia, Peres sanoi. Venäjä on ilmoittanut olevansa erittäin huolissaan otteiden kovenemisesta Lähi-idässä. Presidentti Putin puhui lauantaina pääministeri Ariel Sharonin kanssa puhelimessa ja vaati väkivaltaisuuksien lopettamista.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.