Sharon hajoitti ja hallitsi

Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon aiheutti poliittisen maanjäristyksen vuonna 2005. Hän määräsi armeijan tyhjentämään kaikki yli kaksikymmentä siirtokuntaa Gazassa ja neljä siirtokuntaa Länsirannalla.

Luottamus pääministeriä kohtaan mureni hänen oikeistolaisessa Likud-puolueessaan ja siirtokuntalaisten keskuudessa. Sharon sai tappouhkauksia Gazassa asuneilta juutalaisilta.

-Oma henkilökohtainen turvallisuuteni ei vaikuta minuun eikä suunnitelmiini. En ole huolestunut, hän vastasi.

Sharon piti Gazan evakuointia välttämättömänä, jotta Israel voisi määrittää rajansa neuvottelematta palestiinalaisten kanssa ja vahvistaa otettaan Länsirannasta. Siellä sijaitsevat suurimmat siirtokunnat, jotka Sharon halusi liittää Israeliin.

Vetäytyminen Gazasta jakoi Likud-puolueen kahtia ja pakotti Sharonin muodostamaan uuden puolueen, keskustalaisen Kadiman.

Gazassa puhkesi myöhemmin taisteluita aseistautuneiden palestiinalaisryhmien kesken. Valtaan noussut ääriliike Hamas löi maltillisen Fatah-järjestön joukot, jotka vetäytyivät Länsirannalle.

"Turva-aita" Länsirannalle 

Sharon jää historiaan myös vierailustaan Temppelivuorelle, Haram al-Sharifille vuonna 2000, koska se nostatti palestiinalaisten toisen kansannousun. 

Seuraavana vuonna hän nousi pääministeriksi ja ryhtyi rakennuttamaan satojen kilometrien mittaista "turva-aitaa" Länsirannalle. Israelin hallituksen mukaan aita on estänyt pommi-iskuja, mutta palestiinalaisille se on ihmisoikeusloukkaus.

Sharon muistetaan myös Israelin tunkeutumisesta Libanoniin vuonna 1982. Hän toimi silloin puolustusministerinä ja päätti karkottaa Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n Libanonista. Kristityt libanonilaisjoukot tappoivat satoja palestiinalaisia Sabran ja Shatilan pakolaisleireillä, kun ne olivat Israelin armeijan valvonnassa.

Sharon joutui eroamaan puolustusministerin paikalta, koska hänen katsottiin olleen epäsuorasti vastuussa Sabran ja Shatilan tapahtumista.

Sotilasurallaan Sharon johti Israelin joukkoja muun muassa kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ja Jom Kippurin sodassa vuonna 1973. 

Lue myös:

    Uusimmat