Mainos

Sharon: 17 siirtokuntaa lakkautettava

Israelin pääministeri Ariel Sharon kaavailee lähes kaikkien Gazan kaistan siirtokuntien lakkauttamista.

Israelin pääministeri Ariel Sharon kaavailee kaikkiaan 17:n Gazassa olevan siirtokunnan tyhjentämistä. Sharon ei kuitenkaan kertonut aikataulua suunnitelmilleen.

Sharonin mukaan hanke koskettaa 7500:aa ihmistä, joten "se ei ole mikään helppo asia". Siirtokunnista purettaisiin tuhansia neliökilometrejä kasvihuoneita, tehtaita ja pakkaamoja. Gazaan jäisi vain kaksi tai kolme siirtokuntaa.

Sharon kertoi suunnitelmiaan Haaretz-lehden haastattelussa. Sharonin kaavailut tyrmistyttivät niin ystävät kuin vihollisetkin. Siirtokuntien johtajat esittivät heti raivoisan vastalauseensa. Likudin kansanedustaja Yehiel Hazan kertoi radiossa olevansa "järkyttynyt".

Sharon tähdensi USA:n tukea

Sharon huomautti, että evakuointihanke tulee toteuttaa Yhdysvaltain suostumuksella ja tuella. Sharon sai aikaan suuren kohun joulukuussa ilmoittaessaan, että hän ryhtyy erottamaan juutalaisia ja palestiinalaisia toisistaan entistä tarmokkaammin, jollei rauhanneuvotteluissa palestiinalaisten kanssa päästä eteenpäin.

Joitakin juutalaissiirtokuntia tyhjennettäisiin yksipuolisesti, ja samaan aikaan toisia siirtokuntia liitettäisiin tiiviimmin Israelin yhteyteen. Mahdolliselle itsenäiselle palestiinalaisvaltiolle jäisi yhä vähemmän maata.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Sharon tarkensi evakuointisuunnitelmiaan.

Gazan ja Länsirannan siirtokunnissa asuu kaikkiaan noin 230 000 juutalaista. Siirtokuntia on vajaat 150. Israel valtasi sekä Gazan että Länsirannan vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Gazan siirtokuntia ovat mm. Kfar Darom, Morag ja Netzarim.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.