Mainos

Shanghai hyllytti kauko-ohjattavat "kakkukopterit"

Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet ainakin toistaiseksi shanghailaista leipomoa kuljettamasta kakkutilauksiaan asiakkailleen lentoteitse.

Kuluneen kesän aikana Shanghain taivaalla pörräävät, kauko-ohjattavat "kakkukopterit" saivat useat suurkaupunkilaiset hieraisemaan silmiään.

Shanghain viranomaisten mukaan laki määrää, että kaikkien miehittämättömien ilmailu-alusten – myös kauko-ohjattavien lennokeiden – tulee olla viranomaisten hyväksymiä saadakseen lentää kaupungin alueella.

Näin ollen Incake-sokerileipomo joutuu pitämään lennokkinsa maassa siihen asti, että viranomaiset myöntävät yritykselle tarvittavat luvat.

Minikoptereita ohjataan kameroiden avulla

Incake-leipomo hankki alkukesästä käyttöönsä kolme kauko-ohjattavaa minikopterin tyyppistä ilma-alusta, jotka kuljettavat kakut asiakkaille. Alukset ovat halkaisijaltaan reilun metrin ja ne painavat kymmenisen kiloa.

Kopterit lentävät kakkuineen noin 50-100 metrin korkeudessa pilvenpiirtäjien lomassa kaupungin yllä. Koptereissa on kaksi kameraa, joita seuraamalla kakkufirman henkilökunta voi ohjata koneet määränpäähänsä.

Idea toimi varsin mainiosti ja kakkutilauksia sateli leipomolle tiuhaan tahtiin. Tosin mistään edullisista huvista ei ole kysymys: kakku kuljetuksineen maksaa 2000 yuania eli lähes 250 euroa.

Moni kuitenkin oli valmis maksamaan lystistä jo sen näyttävyyden vuoksi – mitkä tahansa juhlat huipentuvat, kun kakku lentää juhlapaikalle minikopterilla.

Uusi tapa kuljettaa huumeita?

Kakkukopterit saivat erityisen paljon huomiota, koska ne lensivät esikaupunkialueella sijaitsevasta leipomosta kaupungin keskustaan Shanghaita halkovan Huangpu-joen yli. Kyseinen jokiranta ja sen lähialueet ovat suosittuja turistipaikkoja. Yleisö oli siis taattu.

Useimmat ihmiset suhtautuivat kakkulennokkeihin hilpeydellä, mutta niiden turvallisuus herätti myös huolta. Moni muun muassa pohti, mitä käy, jos kakku tai kopteri putoaa kadulla kävelevän niskaan.

Osa puolestaan toi esille huolen siitä, että tämän kaltaisia minilennokkeja voitaisiin mahdollisesti käyttää rikollisiin tarkoituksiin, esimerkiksi huumeiden tai jopa pommien kuljetukseen.

Shanghain kaupunki on luvannut nyt laatia yleispätevät säännöt tällaisille kuljetuksille, jotta niiden turvallisuus saadaan varmistettua.

Viranomaiset arvelevat, että jos ja kun kakkufirma saa luvat kuntoon, saattavat tämänkaltaiset kuljetuslennokit saattavat yleistyä Kiinassa nopeastikin.

MTV3 - Linda Ma, Shanghai

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.