Shalom tukemaan Sharonin Gaza-suunnitelmaa

Israelin ulkoministeri on kertonut tukevansa pääministeri Ariel Sharonin suunnitelmaa Gazan juutalaissiirtokuntien purkamisesta.

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom kertoi muuttaneensa mielensä vetäytymissuunnitelman suhteen "valtavan ideologisen tuskan jälkeen". Hän vastusti suunnitelmaa siksi, että se voitaisiin tulkita voitoksi palestiinalaisten aseelliselle vastarinnalle.

Shalom muutti mielensä Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin asetuttua tukemaan suunnitelmaa, jonka mukaan Israel vetäytyisi Gazasta, mutta evakuoisi Länsirannan palestiinalaisalueelta vain neljä siirtokuntaa.

Shalom kuuluu Likud-puoleen keskeisiin ministereihin, ja hänen tukensa Gaza-suunnitelmalle sitä koskevan puolueäänestyksen edellä on tärkeää Sharonille. Sharon on luvannut kunnioittaa puolueensa jäsenten kantaa, joka selviää 2. toukokuuta järjestettävässä äänestyksessä.

Sharonin suunnitelman mukaan Israel purkaisi siirtokuntansa Gazassa ensi vuonna, mutta jatkaisi kaistan maa- ja merirajojen sekä ilmatilan valvontaa.

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mukaan ratkaisu merkitsisi Gazan muuttumista "suureksi vankilaksi".

Lähi-idän tilannetta oli määrä puida myöhään illalla alkavassa YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa. Arabimaat kutsuivat sen koolle sen jälkeen kun Israel surmasi viikonvaihteessa ilmaiskussa palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin johtajan Abdel Aziz Rantisin.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat