Mainos

Shakkinero Bobby Fischer kuollut

Fischer kohosi kuuluisuuteen jo varhaisina teinivuosinaan häkellyttävien shakkitaitojensa ansiosta. Hän löi vuonna 1972 "vuosisadan otteluksi" ristityssä kamppailussa venäläisen Boris Spasskin ja valtasi shakin maailmanmestaruuden ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana amerikkalaisena.

Shakin ihmelapseksi kutsuttu Robert "Bobby" Fischer, 64, on kuollut. Hänen menehtyi eilen kotonaan Reykjavikissa. Fischer oli ilmeisesti sairastellut joitakin kuukausia, mutta tarkkaa kuolinsyytä ei ole ilmoitettu.

Vuonna 1943 syntynyt Fischer kohosi kuuluisuuteen jo varhaisina teinivuosinaan häkellyttävien shakkitaitojensa ansiosta. Hän voitti Yhdysvaltain mestaruuden 14-vuotiaana ja saavutti kansainvälisen suurmestarin arvon vain vuotta vanhempana.

Kylmä sota Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä ulottui myös shakkiin, ja tämä vastakkainasettelu nosti Fischerin maailmanmaineeseen. Hän löi vuonna 1972 "vuosisadan otteluksi" ristityssä kamppailussa venäläisen Boris Spasskin ja valtasi shakin maailmanmestaruuden ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana amerikkalaisena.

Loisteliaan voittonsa jälkeen Fischer kuitenkin vetäytyi kansainvälisiltä shakkiareenoilta eikä saapunut edes puolustamaan titteliään Anatoli Karpovia vastaan 1975.

Vuosien myötä Fischer muuttui yhä erakkomaisemmaksi ja eksentrisemmäksi. Juutalaisista juuristaan huolimatta hän ryhtyi syyttämään heitä omista vaikeuksistaan ja käytännössä kaikesta muustakin, aina elefanttien tappamista myöten. Samalla hän alkoi kääntyä kotimaataan vastaan.

Vuonna 1992 Fischer suostui viimein uusintaotteluun Spasskin kanssa Jugoslaviassa kesken Balkanin veristen sotien. Hän voitti jälleen, mutta Yhdysvallat pillastui: Fischerin katsottiin rikkoneen kauppasaartoa ja hänestä annettiin pidätysmääräys.

Shakkinero jäi lopulta kiinni kesällä 2004 Japanissa. Pakomatkansa aikana hän oli ehtinyt muun muassa vuolaasti ylistää syyskuun 2001 terrori-iskuja. Häntä ei kuitenkaan ehditty luovuttaa Yhdysvaltoihin, sillä Islanti myönsi hänelle kansalaisuuden. Fischer asui Reykjavikissa vuodesta 2005 aina kuolemaansa saakka.

Vaikka yksityiselämässään Fischer oli kiistelty ja erikoinen persoona, ei hänen taitojaan shakkilaudalla epäilty. Hänen peliään kuvailtiin loogiseksi, armottomaksi ja tehokkaaksi - jopa kliiniseksi, mutta yhtä kaikki mestarilliseksi.

- Ainoa asia, mitä haluan tehdä, on pelata shakkia, Fischer sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.