Mainos

Seurakuntien väliset tuloerot kasvavat

Yhteisöverouudistus kasvattaa seurakuntien välisiä tuloeroja tänä vuonna.

Vuonna 1997 seurakunnat saivat yhteisöveron tuotosta 3,36 prosenttia. Viime vuonna osuus pienennettiin kolmeen prosenttiin ja tänä vuonna kahteen prosenttiin. Muutosta kompensoitiin osittain alentamalla sosiaaliturvamaksua.

Eduskunta uudisti viime kesänä myös yhteisöveron jakoperusteita. Uudistuksessa vajaa neljännes seurakuntatalouksista voittaa, muiden verotulot putoavat selvästi.

Yhteisöveron uudet jakoperusteet vähentävät erityisesti vähävaraisten, muuttotappioalueella sijaitsevien seurakuntien yhteisöverotuloja. Suurin osa häviäjistä onkin metsävaltaisia pieniä seurakuntia. Koska uusien jakoperusteiden mukaisesti vero liitetään nyt sinne, missä yritykset toimivat, voittajiin kuuluu mm. seurakuntia, joiden alueella on teollisuuslaitoksia. Tuloerojen kasvu tietää haasteita kirkon keskusrahastolle, joka avustaa vähävaraisia seurakuntia, sanoo taloussuunnittelupäällikkö Juha Tuohimäki kirkkohallituksesta.

Evankelis-luterilaisella kirkolla on Suomessa nyt 587 seurakuntaa. Tämä on kahdeksan vähemmän kuin viime vuonna. Anjalan, Inkeroisten, Myllykosken ja Sippolan seurakunnat yhdistyvät uudeksi Anjalankosken seurakunnaksi. Helsingin seurakuntayhtymään kuuluvat Agricolan, Johanneksen, Tuomiokirkkoseurakunnan ja Vanhankirkon seurakunnat yhdistetään Helsingin tuomikirkkoseurakunta -nimiseksi seurakunnaksi.

Viekijärven seurakunta liitetään Pielisjärven seurakuntaan. Yhdistetyn seurakunnan nimi on Lieksa. Rautjärven ja Simpeleen seurakunnat yhdistetään uudeksi Rautjärvi-nimiseksi seurakunnaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.