Seurakuntavaaleissa voi äänestää vaikka välitunnilla

Nuoret ovat innostuneet äänestämään aktiivisesti seurakuntavaaleissa. Maanantaina alkanut ennakkoäänestys on jatkunut muutenkin vilkkaana, ja kirkkohallitus uskoo tämän näkyvän myös lopullisessa äänestysprosentissa.

Näissä vaaleissa äänioikeuden saaneita 16 vuotta täyttäneitä on tavoiteltu muun muassa viemällä äänestyspaikkoja kouluihin.

Esimerkiksi Helsingissä Etu-Töölön koulussa äänensä antoi päivän aikana lähes 60 nuorta.

- Veikkaan, että äänestysikärajan laskemisesta on hyötyä, ja nuoret kiinnostuvat aiempaa enemmän kirkosta, arvelee 17-vuotias Aleksi Hokkanen.

Niin ikään 17-vuotias Johanna Ylätalo aikoo äänestää, kun siihen on kerran annettu mahdollisuus. Se, että äänestää voi vaikkapa välitunnin aikana, madaltaa kynnystä osallistua päätöksentekoon.

- Tämä on historiallinen vuosi, kun 16-vuotiaat saavat äänestää. Sen takia on mielestäni luonnollista, että mennään sellaisiin paikkoihin, joissa nämä ihmiset viettävät päivänsä, sanoo Töölön seurakunnan seurakuntapastori Riikka Wikström.

Ikärajan lasku nostanee äänestysprosenttia

Kirkkohallituksen mukaan monelta paikkakunnalta on tullut positiivista viestiä nuorten äänestämisinnosta. Vaalien äänestysprosentti saattaa siis hyvinkin nousta viime kerran 14,5 prosentista, sanoo seurakuntavaalien projektisihteeri Kari Kanala Kirkkohallituksesta.

- Monelta paikkakunnalta on tullut viestiä, että nuoret ovat lähteneet hyvin äänestämään. Nyt on vuori viety Muhamedin luo, nyt tarvitsee vaan Muhamedin käydä äänestämässä, Kanala sanoo.

Kirkko pitää äänioikeutettuja alle 18-vuotiaita tärkeänä joukkona, onhan heitä Suomessa runsaat 100 000. Kanala korostaa, että jo lapsen oikeuksissa sanotaan, että myös heillä on oikeus osallistua päätöksentekoon.

- Kirkko haluaa olla etunenässä ajamassa tätä oikeutta.

Vaalikone ahkerassa käytössä

Moni nuori kuitenkin kokee, ettei vaaleilla ole suurta merkitystä. Enemmänkin äänestetään siksi, että voidaan. Nuoret ovat kuitenkin valveutuneita äänestäjiä - monella oma ehdokas on löytynyt vaalikoneen avulla tai tuttavapiiristä.

- Ei se ole mitenkään suuri asia, en koe mitään hirveetä tarvetta näille vaaleille, 17-vuotias Eemeli Hakkala sanoo.

- Aion kuitenkin äänestää. En ole tosin vielä valinnut omaa ehdokasta, pitäisi varmaan tutkia enemmän niin tietäisi ketä äänestää ja miksi.

- Mä ajattelin, että teen sellaisen vaalikoneen, koska haluan katsoa kenellä on eniten samanlaisia mielipiteitä kuin mulla, 18-vuotias Inka Lehtinen miettii.

- En kuitenkaan usko, että nämä vaalit tulevat minuun henkilökohtaisesti vaikuttamaan kun en aktiivisesti seuraa seurakuntaelämää.

"Kirkkoa on uudistettava"

Viime aikoina vellonut homokeskustelu on kuitenkin tuonut kirkkoasiat myös nuorten puheisiin.

- Varsinkin tämän homoilta-keskustelun jälkeen on todella tärkeää saada seurakuntiin uusia näkökulmia. Mielestäni on todella hyvä, että äänestysikärajaa laskettiin ja että kirkko kuuntelee nuorten ääntä, sanoo 17-vuotias Otto Kopra.

Inka Lehtiselle homokeskustelusta syntynyt kohu oli suurin syy äänestyspäätöksen syntymiseen.

- Koen sen hirveänä asiana sen, että kirkossa on niin konservatiivista joltain osin. Haluan vaikuttaa siihen, että kirkon näkökanta tulee uudismielisemmäksi.

Ennakkoon voi äänestää perjantaihin saakka, varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 14.11. Ennakkoäänestyspaikat löytyvät seurakuntavaalien nettisivuilta.

Katso Mona Niemelän juttu

Lue myös:

    Uusimmat