Mainos

Seurakunta: Lapsille iho-oireita Talvivaaran lähijärvestä

Kajaanin seurakunnan leiripaikalla nuoret ovat viime vuosina saaneet iho-oireita Talvivaaran lähijärven vedestä. Kaivosyhtiön jätevesiä johdetaan muun muassa Kivijärveen, jonka rannalla leiripaikka sijaitsee.

Erityisnuorisotyönohjaajan Tarja Vehkaojan mukaan ongelmia on ollut ainakin kuudella leiriläisellä. Oireita tuli vain sen jälkeen, kun järvivettä oli käytetty.

- Saunomisen ja uimisen jälkeen iho kutisi. Ihossa oli myös punoitusta ja yöt olivat levottomia, kun ihoa piti rasvata, Vehkaoja kertoo.

Tänä kesänä seurakunta on siirtänyt alaikäisten leirejä muualle nimenomaan vesiongelmien takia.

- Tämä tuntuu tosi surulliselta. Olen ollut alusta asti nuorten kanssa tätä unelmaa tänne rakentamassa. Nyt tämä tuntuu lähinnä painajaiselta, Vehkaoja huokaa.

Yhtiö ihmeissään

Toukokuussa Kainuun ELY-keskus kehotti välttämään järviveden käyttöä löyly- ja pesuvetenä. Syynä oli se, että vedestä on mitattu runsaasti mangaania eikä sen käyttäytymisestä höyrystyessä ole tietoa. Mahdollisista iho-oireista ei ole varoitettu eikä uimista järvivedessä ole kehotettu välttämään.

Yhtiö kommentoi ihmettelevänsä oireita.

- Toki nämä väitteet selvitetään. Asia tietenkin ihmetyttää, koska asiantuntijalausunnon mukaan järviveden epäorgaaniset aineet eivät estä uimista, toteaa kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen.

Seurakunta pohtii jatkotoimia

Kajaanin seurakunta käyttää leiripaikkaa erityisnuorisotyössä pienryhmien virkistymiseen ja retkeilyyn.

- Olemme nyt käyttäneet tätä pääasiassa iltaretkiin eli silloin ei ole saunottu. Jos saunassa käydään, siellä käytetään vain kaivovettä sekä peseytymiseen että löylyn heittämiseen. Se on hankalaa, koska vinttikaivo on kaukana, Vehkaoja kertoo.

Paikkaa on aiemmin annettu myös muiden tahojen, esimerkiksi koulukotien käyttöön.

- Nyt nämä yhteistyökumppanit ovat kadonneet. Tälle kämpälle ei ole enää tullut paljon varauksia, Vehkaoja kertoo.

Kajaanin seurakunnan kirkkoherra Lauri Oikarinen kertoo, että seurakunnassa seurataan jo käynnissä olevan poliisitutkinnan etenemistä.

- Tilanne on tietenkin ikävä. Harkitsemme sitten myöhemmin, onko tarvetta esimerkiksi vaatia korvauksia kaivosyhtiöltä.

Jätevedet jo poliisitutkinnassa

ELY-keskus havaitsi lähijärvien heikentyneen veden laadun syksyllä 2010. Asukkaille asiasta kuitenkin tiedotettiin vasta viime toukokuussa.

Talvivaaran mukaan ongelmat alkoivat, kun kaivoksen lähialueita riivanneita hajukaasuja ryhdyttiin pesemään lipeällä. Vesistöihin johdettu jätevesi sisälsi lopulta ennakoitua enemmän mm. sulfaatteja, rautaa ja mangaania.

ELY-keskuksen mukaan jäteveden laatua on saatu parannettua, mutta ei vielä riittävästi. Viranomaiset odottavat yhtiöltä kunnollisia suunnitelmia asiasta ensi kuun puoliväliin mennessä.

Talvivaara vakuuttaa tekevänsä kovasti töitä sen eteen, että kaivokselta lähtevän jäteveden laatu saadaan riittävän hyväksi.

ELY-keskus on tehnyt jo kesällä tutkintapyynnön Oulun poliisille. Talousrikosyksikkö tutkii, onko Talvivaara syyllistynyt jätevesiasiassa lain rikkomiseen. Yhtiö kiistää syytökset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.