Seurakunnalta lainaa velkaantuneille Kotkassa

Seurakunnat ovat ryhtyneet tarjoamaan taloudellista apua ja neuvontaa laman horjuttamilla teollisuuspaikkakunnilla Kotkassa ja Varkaudessa.

Kotkassa seurakuntayhtymä ja kaupunki myönsivät viime perjantaina ensimmäiset, tavallisille kansalaisille tarkoitetut pienlainat. Kirkkohallituksen mukaan ratkaisu on ainutlaatuinen, koska Suomessa ei ole muita seurakuntia, jotka myöntäisivät lainoja.

Varkaudessa seurakunta puolestaan hoitaa lakisääteistä talous- ja velkaneuvontaa.

Kotkassa uusi taloudellinen apu otettiin heti todesta. Diakonissa ja velkaneuvoja Anna-Maija Kallasjoki kertoo, että kaikki ajat lainaneuvotteluihin on varattu pääsiäiseen asti.

– Moni on joutunut velkakierteeseen lomautusten ja irtisanomisten takia. Kun työttömyyskassat, Kela ja sosiaalitoimisto ovat ruuhkautuneet, ihmiset ovat ottaneet pikavippejä ja muita lainoja, Kallasjoki kertoo.

Kotkassa ei myönnetä sosiaalista luottoa

Diakoniarahasto on tällä hetkellä ainut taho, josta velkakurimukseen joutunut kotkalainen voi saada lainaa. Kotkassa ei nimittäin myönnetä sosiaalista luottoa.

Kallasjoki tosin huomauttaa, että diakoniarahasto toimii eri periaatteella kuin sosiaalinen luotto.

– Esimerkiksi Helsingissä ihmisellä pitää olla maksuvaraa, jotta hän voi saada sosiaalista luottoa. Meidän rahastomme myöntää pienempiä, korkeintaan parin tuhannen euron summia, ja siksi lainaa voidaan antaa pienemmälläkin rahalla elävälle.

Velkajärjestely helpottaa mielenterveysongelmia

Kirkko tarjoaa taloudellista apua myös Varkaudessa. Siellä seurakunta otti lakisääteisen talous- ja velkaneuvonnan hoitaakseen reilu vuosi sitten, kun kaupunki aloitti säästötoimet ulkoistamalla ja lakkauttamalla toimintojaan.

Velkaneuvoja Virva Kestin mukaan lama ja paperitehtaan lakkautusuhka ovat lisänneet ihmisten avuntarvetta. Viime vuonna velkaneuvonnassa oli noin 250 asiakaskäyntiä. Yhä suurempi osa asiakkaista oli asuntovelallisia.

– Ihminen häpeää velkaantumista. Psykologin kanssa juttelu ei auta, ennen kuin velat ovat järjestyksessä. Moni on sanonut päässeensä irti uni- ja mielenterveyslääkkeistä, kun talous on korjaantunut, Kesti toteaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat