Mainos

Seuraavista hallitusneuvotteluista kirjavia käsityksiä

Puolueilla on erilaisia käsityksiä siitä, miten hallitusneuvottelujen pitäisi edetä vaalien jälkeen. Uudessa perustuslaissa ei paljon sanota käytännön marssijärjestyksestä.

Suurin osa puolueista haluaisikin pelisääntökeskusteluja vielä ennen vaaleja. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ben Zyskowiczin mielestä taas sellaisia ei tarvita.

Selvää on kuitenkin, että presidentin valta hallituskuvioissa on kuin pois pyyhkäisty, ja hänellä on lähinnä rituaalitehtäviä.

Uusi perustuslaki sanoo hallitusneuvotteluista hyvin vähän. Sen mukaan ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta.

Neuvottelujen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä, presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa yli puolet annetuista äänistä.

Suurin osa puolueista haluaa pelisääntökeskusteluja, säännöt kun ovat täysin auki. Epäselvää on esimerkiksi se, kuka aloittaa neuvottelut. MTV:n uutiset kysyi poliittisten vaikuttajien mielipiteitä asiasta.

- Minusta politiikan avoimuudenkin takia olisi hyvä, jos puolueet voisivat jo ennen vaaleja sopia, että neuvottelut aloittasi suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja, sanoo keskustan kansanedustaja ja puheenjohtajaehdokas Anneli Jäätteenmäki.

- Tilanne on tällä hetkellä täysin auki. Minä haluaisin sellaisen tilanteen, että me sitoutuisimme ja katsoisimme mitkä ovat ne säännöt joihin me kaikki voisimme sitoutua, toteaa puolestaan vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes.

Kokoomuksen Zyskowitcz ei usko etukäteissopimuksen tarpeellisuuteen.

- Olen jonkun verran skeptinen tälläisten etukäteissopimusten suhteen, koska yhtäältä luotan siihen, että vaalien jälkeen vastuulliset poliittiset johtajat pystyvät käynnistämään neuvottelut ja käymään ne ilman mitään ylimääräistä häslinkiä, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowitcz.

- Minulla on kyllä pelkoja, että käytäntö tulee olemaan perin, perin erilainen kuin mitä paperilla seisoo tällä hetkellä. Mukaan tulee joka tapauksessa myös taktinen ajattelu ja taktinen ajattelu on vähän huonosti synkroniassa valtiosäännön kanssa. Tässä tapauksessa epäilen, että meillä tulee todella suuria ongelmia, koska perinnettä ei ole, arvelee Sdp:n varapuheenjohtaja Antero Kekkonen.

Asian kiusallisuuden näkee pääministerin suhtautumisesta.

- Ei kommenttia. Ehkä joskus toiste, Lipponen totesi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.