Seuraamusmaksut putoamassa rahoitustarkastuslaista

Valtionvarainministeriö ei esitä rahoitustarkastuslakiin seuraamusmaksuja. Rata pitää maksuja tehokkaana ja nopeana keinona puuttua rikkeisiin.

Seuraamusmaksut ovat tipahtamassa pois valtiovarainministeriön esityksestä uudeksi rahoitustarkastuslaiksi. Seuraamusmaksujen tarkoitus oli vahvistaa Suomen Pankin alaisen Rahoitustarkastuksen valtuuksia puuttua rahoitusmarkkinoilla ilmeneviin rikkeisiin.
Rahoitustarkastuksen eli Ratan yksikön päällikkö Liisa Halme arvioi tiistaina, että seuraamusmaksut ovat jäämässä sivuun lain valmistelussa.

Valtiovarainministeriö lähetti toukokuussa lausuntokierrokselle esitysluonnoksen, jossa seuraamusmaksut vielä olivat.

Syynä seuraamusmaksujen pudottamiseen esityksestä on se, että oikeusministeriössä alkaa ensi vuonna laaja yleisselvitys seuraamus- ja muista hallinnollisista maksuista. Tarkoituksena on siivota rikoslaista pienempiä rikkeitä kevyemmän ja nopeamman hallinnollisen menettelyn piiriin.

Rahoitustarkastuksen seuraamusmaksut jäävät odottamaan oikeusministeriön selvitystä.

-Sillehän ei voi mitään, jos viivettä tulee, Halme sanoi ja toivoi, että seuraamusmaksut saataisiin myöhemmin lakiin.

Rata perustelee seuraamusmaksuja sillä, että ne ovat tehokas ja nopeasti käytettävissä oleva keino rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten valvonnan tehostamiseksi. Alkuperäisessä esityksessä seuraamusmaksun enimmäismäärä olisi ollut 50000 euroa tai luonnollisille henkilöille 5000 euroa.

Rata tyytyväinen päälinjoihin

- Rahoitustarkastus on sinänsä hyvin tyytyväinen valtiovarainministeriön lakiesityksen päälinjoihin ja siinä esitettyihin Ratan uusiin valtuuksiin, Halme kertoi.

Hallituksen on määrä antaa esityksensä eduskunnalle lokakuussa.

Valtiovarainministeriön uudessakin esityksessä Ratalle myönnettäisiin oikeus määrätä julkisia huomautuksia ja varoituksia valvottavilleen.

Tällä hetkellä Ratalla ei ole lainkaan valtuuksia puuttua sellaisiin pienempiin rikkomuksiin, jotka eivät edellytä toimiluvan peruuttamista tai uhkasakkoa.

Esityksessä laajennettaisiin myös Ratan tietojensaanti- ja tarkastusvaltuuksia sekä siirrettäisiin rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten toimilupien myöntäminen ja peruuttaminen valtiovarainministeriöltä Ratalle muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Lakiesityksellä pyritään määrittelemään Ratalle selkeä tavoite, joka on luottamuksen säilyminen rahoitusmarkkinoiden toimintaan.

Rata itse haluaisi lisätä tavoitteisiin rahoitusmarkkinoiden vakauden.

Roolien pelätään menevän sekaisin


Seuraamusmaksujen ohella toinen Rataa hiertävä kysymys lakiluonnoksessa on valtiovarainministeriön ehdotus siitä, ettei Ratan johtokunnassa ei enää istuisi sen oma johtaja vaan se koostuisi kokonaan ulkopuolisista viranomaisista.

Valtiovarainministeriön tavoitteena on erottaa Ratan ohjausvastuu ja käytännön toiminta selkeästi erilleen, aivan kuten yrityksissä hallituksen ja johdon roolit ovat erillään. Halmeen mukaan Rata on yhtä mieltä tavoitteesta.

Ratassa kuitenkin pelätään, että johtokunnan tehtäväksi nimenomaan siirretään operatiivista päätöksentekoa uusien seuraamusvaltuuksien kautta. Tällöin asiantuntemus on keskeistä, ja olisi parempi, jos johtokunnan kokoonpano pysyisi ennallaan eli Ratan ja Vakuutusvalvontaviraston johtajat olisivat sen jäseniä, Halme sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat