Mainos

Setelit hajoavat käsiin Saksassa

Itsestään hajoavia seteleitä on löytynyt jo 17 saksalaiskaupungista. Ilmiön syytä ei vielä tiedetä.

Saksalaisia hämmästyttävät setelit, jotka näyttävät tuhoutuvan itsestään. Yli tuhat seteliä on hajonnut mystisesti eri puolilla Saksaa kesän ja syksyn aikana. Teoriat setelitaudin aiheuttajasta vaihtelevat viallisista pankkiautomaateista salaperäiseen kiristäjäkoplaan.

- Tämä on ennennäkemätöntä, hämmästelee keskuspankki Bundesbankin tiedottaja. - Meillä ei kuitenkaan ole mitään todisteita siitä, että asiaan liittyisi rikos.

Sanomalehti Bild oli suorasanaisempi: "Happohyökkäys rahaamme vastaan", se julisti etusivullaan. Lehden mukaan seteleistä, joista suurin osa on 20 ja 50 euron suuruisia, on löytynyt rikkihapon jäänteitä.

Bildin haastattelemat kemistit epäilevät, että seteleille on voinut päätyä sulfaattia, joka muuttuu hapoksi joutuessaan kosketuksiin esimerkiksi käsissä olevan kosteuden kanssa. Lehti epäili kiristystä tuhotyön motiiviksi, muttei nimennyt epäilemiään tekijöitä tai kohteita.

Ensimmäinen itsestään hajoava seteli löytyi kesäkuussa Berliinistä. Sittemmin käteinen raha on alkanut hajota kuluttajien käsiin 16 muussakin saksalaiskaupungissa. Maan ulkopuolella ilmiötä ei tiettävästi ole havaittu.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.