Mainos

Setelielvytys venyttää EKP:n tehtävien rajoja

Euroopan keskuspankki teki tänään sen, mitä ei olisi koskaan pitänyt tehdä pankin alkuperäisen tehtävänannon mukaan.

Vuodesta 1999 toiminut EKP aloittaa maaliskuun alussa setelielvytyksen, joka venyttää pankin sääntöjen rajoja.

EKP:n tykki on järeä. Pankki ostaa euroalueen valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Ohjelma päättyy aikaisintaan syyskuun lopussa 2016. Loppusumma nousee siten 1140 miljardiin euroon.

EKP perusteli poikkeuksellisia toimia poikkeuksellisilla olosuhteilla.

EKP toivoo, että rahan määrän lisääminen elvyttää euroalueen kitukasvuista taloutta ja torjuu deflaatiota. Pankki kertoi, että ohjelmaa jatketaan kunnes euroalueen inflaatio saavuttaa tavoitteen, joka on hieman alle 2 prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi piti tiedotustilaisuudessa auki mahdollisuuden, että ohjelmaa jatketaan syyskuun 2016 jälkeenkin, jos toivotut tulokset eivät ole riittäviä. Inflaatiotavoitteen saavuttaminen voi olla vaikeata näin nopeassa aikataulussa.

Ostoihin käytettävä 60 miljardia euroa kuukaudessa ei ole kokonaan uutta rahaa. Se sisältää EKP:n aiemmat ja paljon pienemmät arvopaperien ja katettujen joukkolainojen ostot.

Saksalle vastenmielistä 

EKP käyttää ostoihin pääomaansa, josta Suomen Pankin osuus on 1,8 prosenttia. Suomen laskennallinen osuus on siten koko paketista noin 25 miljardia euroa. 

Se ei kuitenkaan ole Kreikka-tukien kaltaista susille heitettyä rahaa, vaan ostettavat arvopaperit ovat vastinetta rahalle. Useimpien euromaiden valtionlainat ovat erittäin turvallisia sijoituskohteita, joskin tuotoiltaan hyvin matalia.

Rahan arvoa tiukasti vahtivalle Saksalle EKP:n päätös oli kuitenkin vastenmielinen, ja maan keskuspankin arvioitiin monella taholla äänestäneen päätöstä vastaan. Draghi kertoi, ettei päätös ollut yksimielinen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel suhtautui EKP:n päätökseen happamasti. Hän varoitti uutistoimisto Reutersin mukaan eurooppalaisia kollegoitaan lipsumasta talousuudistuksista.


Korjaus: 60 miljoonaa euroa on korjattu 60 miljardiksi euroksi viimeisessä kappaleessa ennen väliotsikkoa kello 19.57 sen jälkeen, kun STT oikaisi alkuperäistä uutistaan.


 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja