Mainos

Serbit vetäytyivät Etelä-Kosovosta

Kaikki serbijoukot ovat vetäytyneet eteläisestä Kosovosta. Vetäytyminen saatiin loppuun eilen puoliltaöin.

Naton edustajat sanoivat tänään, että serbijoukot ovat vetäytyneet Kosovon keskiosista sovittua aikataulua nopeammin ja vetäytyminen on käynnistynyt myös pohjoisessa. Naton mukaan yhteensä noin 35 000 Jugoslavian armeijan sotilasta ja serbipoliisia on vetäytynyt Kosovosta. Alueella on kuitenkin vielä tuhansia serbisotilaita, joiden on vetäydyttävä Kosovosta sunnuntaihin mennessä.

Naton tiedottaja Jamie Shea sanoi tänään, että yli puolet serbien panssarivaunuista ja raskaasta kalustosta on poistunut Kosovosta. Yksitoista vetäytyvää serbipanssarivaunua avasi tulen Kosovon pääkaupungin Pristinan pohjoispuolella viime yönä. Asiasta kertoivat Naton rauhanturvaajat, jotka olivat saaneet tietoja tulituksesta paikallisilta albaaniasukkailta.

Rauhanturvaajat etenevät

Serbijoukkojen vetäydyttyä Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissit ovat ottaneet haltuunsa monia alueita. Sissit ovat perustaneet tarkastuspisteitä ja tehneet kotietsintöjä. Uutistoimisto AFP:n mukaan UCK:n sisseillä on hallussaan muun muassa tärkeä Prizrenin kaupunki.

Naton rauhanturvajoukot olivat puolestaan tänään aamupäivällä edenneet pohjoiseen lähes Kosovon ja Serbian väliselle rajalle asti. Kaikkiaan Nation johtamia Kfor-rauhanturvaajia oli Kosovossa torstaina jo 15 000.

Samaan aikaan kun rauhanturvajoukot ja UCK:n sissit etenevät, serbisiviilit ovat pakenemassa kodeistaan. Maailman elintarvikeohjelman tiedottajan Abbi Springin mukaan noin 50 000 serbiä on paennut Kosovosta sen jälkeen kun albaanipakolaiset ovat alkaneet palata maakuntaan.
Serbian demokraattisen puolueen johtaja Marko Jaksic arvioi, että noin 80 000 serbiä on paennut Kosovosta.

-He lienevät peloissaan, väsyneitä ja nälkäisiä, sanoi Spring. Springin mukaan useimmat serbit ovat saaneet suojan Etelä-Serbian kylistä. Hän kertoi myös, että järjestö on alkanut toimittaa serbipakolaisille ruokaerää, joka alun perin oli tarkoitettu jaettavaksi Kosovossa.
Autot ja traktorit muodostivat kilometrejä pitkän jonon Urosevacin tiellä tänään serbien lähtiessä Kosovossa. Naton kulkuneuvot ajoivat autojonon etupäässä.

Kfor-joukkojen komentaja kenraali Michael Jackson vetosi keskiviikkoiltana pakeneviin siviileihin, jotta nämä jäisivät maakuntaan:
-Mielestämme maailmassa on jo nyt liikaa pakolaisia. Älkää enää lisätkö tätä määrää. Jääkää koteihinne ja me tulemme suojelemaan teitä, Jackson lupasi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.