Mainos

Serbit uhkaavat ottaa panttivankeja

Bosnian serbiviranomaiset Dobojn kaupungissa ovat uhanneet ottaa YK-poliiseja panttivangeiksi, mikäli länsimaat yrittävät pidättää serbijohtaja Radovan Karadzicin. YK:n viranomaiset kertoivat uhkauksesta tänään.

Myös Palen kaupungin poliisipäällikkö on uhannut vahingoittaa YK-poliiseja ja Naton rauhanturvajoukkoja mikäli länsimaat yrittävät ottaa Karadzicin kiinni.

YK:n johtamien kansainvälisten poliisien (IPTF) edustaja Alex Ivanko kertoi, että järjestö on huolissaan serbien uhkauksista, jotka lisääntyvät sitä mukaan kun kansainvälinen painostus sotarikoksista tuomitun Karadzicin pidättämiseksi kasvaa. -Dobojn IPTF-joukoille on kerrottu, että mikäli Karadzic yritetään pidättää, miehiämme otetaan panttivangeiksi, kertoi Ivanko Sarajevossa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Bosnian serbialueen sisäministeri on luvannut kirjallisesti, että hän tekee kaikkensa suojellakseen IPTF:n joukkoja. -Toivomme, että Dobojn serbien uhkaus on vain paikallinen uhkaus, sanoi Ivanko. Naton edustaja ilmoitti, etteivät sen rauhanturvajoukot suostu peloteltaviksi.

Dobojn alueella työskentelee myös Nato-johtoisten Ifor-joukkojen suomalainen rakentajapataljoona.

Holbrooke eläkkeeltä jahtaamaan sotarikollisia

Uudelleen Bosnian rauhantehtäviin kutsutun Richard Holbrooken tärkein tavoite on varmistaa, että sotarikoksista syytetyt Radovan Karadzic ja Ratko Mladic saadaan siirrettyä syrjään politiikasta. Holbrooke saapui Sarajevoon tänään.

Yhdysvallat toivoo, että Holbrooke onnistuu taivuttamaan Serbian presidentin Slobodan Milosevicin saamaan Karadzicin ja Mladicin luovutetuksi kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle. Milosevic on Holbrookelle tuttu neuvottelukumppani.

Holbrooke osallistui Daytonin rauhansopimuksen valmisteluun ja itse neuvotteluihin. Hänen on määrä tavata Milosevic huomenna. Ulkoministeriön tiedottajan Nicholas Burnsin mukaan Yhdysvallat harkitsee uusia Serbian vastaisia pakotteita Milosevicin painostamiseksi.

Valkoisen talon tiedottaja Michael McCurry puolestaan kertoi Yhdysvaltain pitävän edelleen kiinni Bosnian vaalien järjestämisestä aikataulun mukaisesti 14. syyskuuta. -Bosnian asukkaiden on saatava äänensä kuuluville vapaissa vaaleissa. Tämä onnistuu parhaiten, jos sotarikoksista syytetyt pysyvät poissa, McCurry totesi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.