Mainos

Serbit tulittivat taas Albaniaa

Serbian tykistö tulitti tänään Pohjois-Albaniaa seitsemättä päivää. Neljä kranaattia osui 20 kilometrin päähän rajalta lähelle Kukesia, jossa 100 000 albaania elää pakolaisleireissä. Kukesin alue joutui tiettävästi nyt ensi kerran serbien tulituksen kohteeksi. Tulitus on tähän saakka keskittynyt Tropojen alueelle.

Aiemmin päivällä Serbian puolelta ammuttuja kranaatteja iskeytyi myös Morinan raja-aseman tuntumaan vain vähän sen jälkeen kun 3600 Kosovon pakolaista oli tullut rajan yli Albaniaan. Suurin osa tulijoista oli naisia, lapsia ja vanhuksia, jotka olivat tehneet matkaa jalkaisin useiden päivien ajan.

Tulituksesta ilmoittivat sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön että YK:n avustusjärjestöjen edustajat. Etyjin edustaja Andrea Angeli kertoi, että raja-aseman alue sai useita osumia ja että ainakin yksi kranaatti sinkoutui Albanian puolelle. Angelilla ei ollut tarkkaa tietoa siitä, ketkä osallistuivat Morinan lähistöllä käytyihin taisteluihin.

Myös Tropojen alueelta Pohjois-Albaniassa kuultiin kolme voimakasta räjähdystä konetuliase- ja tykistötulen jatkuessa rajan yli. Räjähdykset helisyttivät Etyjin toimiston ikkunoita Bajram Currissa vajaat 20 kilometriä rajalta.

Etyjin edustaja Angeli kertoi edelleen, että ainakin viisi Kosovon itsenäistymisen puolesta taistelevan Kosovon vapautusarmeijan UCK:n jäsentä sai surmansa ja yhdeksän haavoittui kahakoissa serbijoukkojen kanssa Tropojen lähellä. UCK:n mukaan sen riveihin on tällä viikolla liittynyt 5000 vapaaehtoista eri puolilta Eurooppaa. Serbisotilaat ampuivat konetuliasein Dobrunen rajakylää, mutta albanialaiset rajavartijat pakottivat heidät perääntymään, sanoi Albanian uutistoimisto ATA.

Räjähdykset vavisuttivat myös Kosovon pääkaupunkia Pristinaa asukkaiden jonottaessa ruokaa, kertoivat silminnäkijät, joihin oli saatu yhteys Jugoslavian ulkopuolelta. Kaupungin luoteisosasta kuultiin voimakas räjähdys kello 10 ja lisää räjähdyksiä kuului kello 10.15.

Jugoslavian uutistoimiston Tanjugin mukaan Naton koneet pudottivat Pristinaan kolme pommia hiukan ennen kello 11:tä. Ilmahälytys on ollut voimassa Pristinassa yhtäjaksoisesti kolme päivää, Tanjug sanoi. Pristinan asukkaat kertoivat, etteivät serbien johtamat leipomot suostu myymään leipää albaaneille, koska leipomotyöntekijät ovat etupäässä serbejä.

Taisteluhelikoptereita Albaniaan

Yhdysvallat alkoi eilen lähettää Apache-taisteluhelikoptereita Albaniaan. Todennäköisimmät sijoituspaikat ovat Gjaderin sotilastukikohta 70 kilometriä Tiranasta pohjoiseen tai toinen Albanian armeijan tukikohta Shkodrassa 40 kilometriä Gjaderista pohjoiseen, kertoi nimeltä mainitsematon lähde Albanian puolustusministeriöstä. Molemmat tukikohdat ovat noin 170 kilometriä Kosovon rajalta. Albanian puolustusministeriö, Naton Tiranassa oleva toimisto ja Yhdysvaltain suurlähetystö kieltäytyivät kaikki vahvistamasta helikoptereiden saapumista tai sijoituspaikkoja.

Washingtonissa Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoi, että noin Albaniaan puolet lähetettävistä Apache-helikoptereista oli keskiviikkona matkalla Albaniaan ja että helikoptereiden sijoittaminen saadaan päätökseen perjantaina tai lauantaina. Naton Euroopassa olevien joukkojen komentajan kenraali Wesley Clarkin asia on päättää, milloin helikoptereita ryhdytään käyttämään Kosovossa olevia serbien panssarivaunuja ja tykistöä vastaan, totesi Yhdysvaltain puolustusministeriö.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.