Mainos

Serbit saivat lisäaikaa, USA kieltää perääntymisen

Nato päätti antaa kymmenen päivää lisäaikaa Jugoslavialle kansainvälisen yhteisön vaatimusten toteuttamiseksi, kertoi Naton edustaja eilen illalla. Naton yli 430 tehtävään määrättyä lentokonetta pysyvät valmiudessa toimintamääräyksen voimassaolon ajan. Jotkut Naton jäsenmaat, erityisesti Ranska, olivat esittäneet lisäajan antamista. Serbeille annetun määräajan piti alun perin päättyä tänä aamuna kello kuusi. Yhdysvallat kiistää väitteet siitä, että Nato olisi antanut periksi presidentti Slobodan Milosevicille. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan sotilasliitto on edelleen iskuvalmiudessa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja Bronislaw Geremek allekirjoitti eilen Belgradissa sopimuksen 2000 aseistamattoman valvojan lähettämisestä Kosovoon. Jugoslavian puolelta sopimuksen allekirjoitti ulkoministeri Zivadin Jovanovic. Valvojien on määrä seurata, että Kosovon sopimusta noudatetaan myös käytännössä.

Suomi on halukas osallistumaan Etyjin valvontaoperaatioon Kosovossa. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa arvioidaan aiempien kokemusten perustella, että Etyjiltä tulee pyyntö 30 hengen tarkkailijaryhmän lähettämisestä Kosovoon.

Saksan liittopäivät hyväksyi eilen saksalaisjoukkojen ja ilmavoimien käytön Kosovossa. Ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen Saksa on valmis lähettämään joukkojaan Naton ulkopuolelle ilman YK:n valtuutusta.

Rugova: Serbit eivät ole vetäytyneet Kosovosta

Serbian joukot eivät ole vetäytyneet Kosovosta, sanoi Kosovon albaaniväestön johtaja Ibrahim Rugova eilen. Hänen mukaansa serbijoukkoja on sijoitettu uudella tavalla ja niitä on myös tuotu moniin strategisiin kohteisiin Kosovon ulkopuolelle. Yhdysvaltain erityislähettiläs Christopher Hill tapasi Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin Belgradissa Rugovan syytösten vuoksi, kertoivat Yhdysvaltain edustajat. Myös länsimaiset tarkkailijat ovat havainneet, että uusia turvallisuusjoukkoja on siirretty Kosovoon ja toisia vedetty pois.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.