Mainos

Serbit kiihdyttivät karkotuksia

Serbit kiihdyttivät viikonloppuna uudestaan albaanien karkotuksia Kosovosta. Pakolaisia tuli jatkuvana virtana Kosovon eteläosassa olevasta Prizrenin kaupungista Albaniaan autoilla, traktoreilla ja jalan. Perjantain ja eilisen kuluessa prizreniläisiä oli tullut Albaniaan jo lähes 20000.

-Prizren on aavekaupunki, täysin kuollut, sanoi Albaniaan tänään tullut 69-vuotias eläkkeellä oleva opettaja Xhafer Kabashi. Hän kertoi, että hänet oli pidätetty tänä aamuna Prizrenissä, viety käsiraudoissa poliisiasemalle ja kuljetettu rajalle poliisiautossa.

Karkotettujen joukossa oli erityisen paljon älymystön edustajia: lääkäreitä, asianajajia ja opettajia. Tänään pakolaisvirta kuitenkin tyrehtyi lähes kokonaan ja moni asia viittasi siihen, että serbit yrittivät nyt pitää loput siviilit kaupungissa.

Prizrenissä oli ennen pommituksia 150000 asukasta. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja Kris Janowski kertoi, että monet lähtivät kodeistaan pakokauhun vallassa, kun panssarien tukemat serbipoliisit aloittivat kaupungissa laajan karkotusoperaation.

UNHCR:n johtaja Sadako Ogata vetosi Euroopan ulkopuolisiin maihin, jotta nämä ottaisivat vastaan enemmän pakolaisia. Yhdysvallat on tarjoutunut ottamaan 20000 pakolaista, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti yhteensä 15000. Australia ottaa alkavalla viikolla vastaan 4000 pakolaista Balkanin alueelta.

Pakolaisleireissä tilanne on käymässä entistä tukalammaksi. Avustustyöntekijät ovat epätoivoisia, kun vastapystytetyt teltatkin täyttyvät saman tien äärimmilleen. Epidemiavaara kasvaa kaiken aikaa, sillä päivälämpötila ylittää usein jo 30 asteen rajan. YK:n ihmisoikeuskomissaarin Mary Robinsonin oli määrä saapua Makedoniaan tänään. Hän tutustuu pakolaisten tilanteeseen kolmen päivän ajan.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.