Mainos

Serbit äänestivät Kosovosta

Serbian televisio kertoi illalla, että yli 60 prosenttia äänioikeutetuista oli ottanut osaa kansanäänestykseen Kosovon kriisistä. Kansanäänestyksessä tiedusteltiin asukkaiden kantaa Kosovon kriisin ratkaisemiseen ulkomaiden avulla.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on jo aiemmin torjunut ehdotukset kansainvälisestä välityksestä Kosovon kriisissä. Epävirallisten tietojen mukaan ihmiset ovat boikotoineet laajalti kansanäänestystä Kosovon alueella, missä 90 prosenttia asukkaista on albaaneja.

Yli seitsemällä miljoonalla äänioikeutetulla oli mahdollisuus päättää, pyritäänkö Kosovon kriisi ratkaisemaan kansainvälisen yhteisön avulla. Äänestyspaikat aukesivat aamuseitsemältä paikallista aikaa, ja virallisia tuloksia odotetaan perjantaina.
-Tämä on kansanäänestys, jossa Serbia päättää Serbian asioista, sanoi Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic äänestettyään asuinalueellaan pääkaupungissa Belgradissa.

Samalla hän kehotti Kosovon albanialaisjohtajia aloittamaan selkkauksen ratkaisemiseksi suunnatut neuvottelut Serbian hallituksen kanssa mahdollisimman nopeasti.
-Haluaisin lähettää viestin albanialaisjohtajille, jotta he aloittaisivat mahdollisimman nopeasti vuoropuhelun Serbian hallituksen kanssa, Milosevic sanoi.

Serbiassa päätettiin huhtikuun alussa, että maassa järjestetään kansanäänestys Kosovon kohtalosta. Milosevic esitti äänestystä sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli uhannut aseellisella väliintulolla Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Milosevicin ideoiman kansanäänestyksen ovat tuominneet muun muassa Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni.

Äänestystä boikotoitiin

Useat oppositiopuolueet ovat ilmoittaneet boikotoivansa äänestystä. Kansanäänestyksen vastustajien mukaan kansainvälisiä välittäjiä tarvitaan, koska nykyiset poliitikot eivät pysty ratkaisemaan Kosovon ongelmaa.

Serbian hallituspuolueet ovat sen sijaan kehottaneet serbejä äänestämään. Milosevicin mukaan suurin osa serbeistä vastustaa kansainvälistä asioihin puuttumista. Tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan äänestysprosentti nousisi yli 70 prosenttia ja jopa 80 prosenttia äänensä antaneista vastustaisi kansainvälisen yhteisön sekaantumista Kosovon tilanteeseen. Mikäli äänestysprosentti kuitenkin jää alhaiseksi, serbien on vaikea jatkossa vedota kansanäänestyksen sitovuuteen.

Kuuden valtion muodostama yhteysryhmä asetti kuukausi sitten ensi lauantain takarajaksi, johon mennessä Milosevicin on aloitettava keskustelut Kosovon albaanien kanssa. Mikäli neuvotteluja ei aloiteta, Jugoslavian vastaiset pakotteet aiotaan pitää voimassa. Serbian eteläosassa sijaitsevan Kosovon albaanit ovat ilmoittaneet boikotoivansa äänestystä. Kosovon väestöstä noin 90 prosenttia on albaaneja.

Naton diplomaatit kertoivat keskiviikkona, että Jugoslavia on siirtänyt armeijan joukkoja Albanian vastaiselle rajalle. Paikallisten lehtien mukaan serbiarmeijan ja Kosovon vapautusarmeijan KLA:n välille puhkesi keskiviikkona taisteluita, joissa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui seitsemän.

(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.