Mainos

Serbiparlamentti eväsi presidentin valtaoikeudet

Bosnian serbiparlamentti on tänään päättänyt riisua presidentti Biljana Plavsicilta valtaoikeudet ja siirtää ne serbitasavallan korkeimmalle puolustusneuvostolle.

Päätöstä ennen parlamentti sääti hätätilalain, jonka mukaan valtaoikeudet voidaan siirtää neuvostolle ilman vaadittua kahden kolmasosan enemmistöä, jos "presidentti on poissa tai hänet asetetaan syytteeseen". Presidentin lopullisesta erottamisesta päätetään kansanäänestyksellä, jonka ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon, kertoi belgradilainen radioasema B 92.

Presidentti ja parlamentti ajautuivat valtakiistaan jo viime viikolla, kun Plavsic yritti erottaa sisäministeri Dragan Kijacin. Kijac kieltäytyi aiemmin tutkimasta kahta valtion yritystä, joita epäiltiin korruptiosta. Juttuun on sekaantunut myös sotarikoksista syytetty Radovan Karadzic ja Bosnian presidenttineuvoston serbijäsen Momcilo Krajisnik.

Yhdysvallat: Plavsic oli oikeassa

Yhdysvaltain erikoislähettiläs Robert Gelbard sanoi lauantaina, että presidentti Plavsic toimi laillisesti hajottaessaan parlamentin ja erottaessaan sisäministerin. Gelbard oli sitä ennen keskustellut kaksi tuntia Plavsicin kanssa.

Sekä YK:n erityisedustajan että Nato-johtoisten rauhanturvajoukkojen lakimiehet ovat Gelbardin mukaan tulleet siihen tulokseen, että Plavsicilla oli laillinen oikeus hajottaa parlamentti ja että asia on loppuunkäsitelty.
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.