Serbien valtataistelu kiristyy

Länsimaiden kanssa yhteistyötä tekevän Bosnian serbipresidentin Biljana Plavsicin ja sotarikoksista epäillyn serbijohtajan Radovan Karadzicin välinen valtataistelu on kärjistynyt entisestään. Nyt johtajat taistelevat viestimistä.

Plavsic antoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä kovan linjan serbeille kolme vuorokautta aikaa lopettaa Karadzicia tukevan propagandan levittäminen uutisissa. Aikaraja umpeutuu puoliltaöin.

Kovan linjan serbien uutislähetyksissä Naton johtamia Sfor-joukkoja on mm. verrattu natseihin ja länsivaltojen on väitetty käyttävän serbejä vastaan mm. kemikaaleja, ydinkäsikranaatteja sekä geneettisesti muunneltuja hyönteisiä.

Plavsicin kannatusalueella Banja Lukassa radio- ja tv-työntekijät päättivät perjantaina lopettaa yhteistyön Palessa päämajaansa pitävien serbitiedottajien kanssa. Radion ja television pääjohtajan Miroslav Toholjin kerrottiin sanoneen, että toimittajat Banja Lukassa olivat tehneet päätöksensä Plavsicin painostuksesta. Palen television mukaan Toholj on nimittänyt Banja Lukaan uusia toimittajia, joita Plavsicille uskolliset turvallisuusmiehet eivät kuitenkaan Serbian tiedotusvälineiden mukaan päästäneet Banja Lukan tv-studioihin.

Armeija varoitti Plavsicia

Plavsicin ja Karadzicin kannattajien suhteet kärjistyivät jo aiemmin tällä viikolla, kun Plavsicille uskolliset joukot ottivat Nato-joukkojen tukemina haltuunsa poliisiasemia Banja Lukassa ja sen ympäristössä.

Serbijoukkojen komentajat varoittivat eilen, että he tulevat käyttämään "kaikkia mahdollisia keinoja" syrjäyttääkseen yksinvaltiaan elkeitä käyttävän Plavsicin. Serbian armeija on jakautunut Plavsicin ja Karadzicin kannattajiin.

Albright näkee myönteistä kehitystä

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albrightin mukaan tilanne Bosniassa etenee suotuisaan suuntaan, vaikka alueen kukoistuksen tiellä onkin viellä kosolti esteitä.

Albright on tyytyväinen mm. siihen, että yhä useampi pakolainen on onnistunut palaamaan kotiseudulleen sekä siihen, että yhä useampia sotarikoksista epäiltyjä on onnistuttu saattamaan sotarikostuomioistuimen eteen.
-Useita kysymyksiä, jotka liittyvät Bosnian selviytymiseen valtiona, on kuitenkin yhä auki, sanoi Albright Yhdysvaltain uuden Bosnia-Hertsegovinan lähettilään virkaanastujaisissa.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat