Mainos

Serbien raiskausrikokset järkyttävät

Serbijoukot raiskasivat järjestelmällisesti albaaninaisia Kosovossa Naton pommittaessa Jugoslaviaa vuosi sitten.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin julkistaman raportin mukaan raiskaukset eivät olleet satunnaisia, vaan niitä tehtiin tarkoituksella. Raiskaukset olivat osa operaatiota, jonka tavoitteena oli ajaa albaanit pois kodeistaan. Järjestö on rekisteröinyt varmuudella 96 raiskaustapausta juuri ennen pommitusten alkua tai niiden aikana. Todellisuudessa raiskausten määrä lienee paljon suurempi, järjestö arvioi.

Suuriman osan raiskauksista tekivät sekalaiset puolisotilaalliset joukot mutta monessa tapauksessa uhrit kertoivat miesten pukeutuneen serbien erikoispoliisin tai Jugoslavian armeijan univormuihin, järjestö kertoo.

Human Rights Watchin mielestä kansainvälisen sotarikostuomioistuimen tulisi sen vuoksi rankaista myös vastuullisia komentajia, ei vain raiskauksiin syyllistyneitä sotilaita. Järjestö muistuttaa raportissaan, että Kosovossa on raiskattu naisia myös sen jälkeen kun kansainväliset rauhanturvajoukot saapuivat maakuntaan. Joissain tapauksissa syyllisiä ovat olleet albaanien UCK-järjestön entiset sissit.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.