Mainos

"Serbien raakuudet jatkuvat"

Nato sanoi eilen saaneensa tuoreita todisteita Jugoslavian joukkojen tekemistä raakuuksista Kosovossa. Samalla Naton tiedottaja kehotti Jugoslavian joukkoja lopettamaan väkivaltaisuudet siviiliväestöä kohtaan. Kosovon vapautusarmeija UCK kertoo puolestaan, että serbit ovat käyttäneet myrkkykaasuja siviilejä vastaan.

Naton mukaan Jugoslavian joukot tulittivat kodeistaan pakosalle joutuneita useita kertoja Albanian puolella lauantaina. Merkkejä ammuskeluista on saatu myös Pristinasta ja eteläisestä Prizrenin kaupungista.

Lisäksi Nato on saanut vastikään tietoja Mitrovican alueella tapahtuneista tulituksista. Nato varoitti Jugoslavian joukkoja albaaneja vastaan tehdyistä hyökkäyksistä ja huomautti, että mahdolliset todisteet väkivaltaisuuksista viedään Haagin kansainvälisen sotarikostuomioistuimen käsiteltäviksi.

Serbitelevisio: Yli 500 albaanisissiä kuollut taisteluissa Jugoslavian rajalla

Yli viisisataa Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissiä on kuollut viime päivien aikana yhteenotoissa Jugoslavian armeijan rajajoukkojen kanssa, kertoi puolestaan Serbian televisio RTS eilen. RTS:n mukaan lähes 4000 sissiä on tehnyt iskuja yrittäessä päästä Jugoslavian alueelle Gorozupin lähistöllä. RTS syytti niin Natoa kuin Albanian tykistöäkin UCK:n joukkojen tukemisesta niiden pyrkiessä rajan ylitse.

UCK syytti serbejä myrkkykaasun käyttämisestä Kosovossa

Kosovon vapautusarmeijan UCK:n poliittinen johtaja Hashim Thaqi syytti eilen serbijoukkoja myrkkykaasun käyttämisestä Kosovon siviilejä vastaan. Thaqi kertoi samalla epäilevänsä sitä, aikooko Jugoslavian johto toteuttaa Kosovon rauhansuunnitelman.

Thaqi sanoi Oslossa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että taistelut jatkuvat Serbiassa yhtä voimakkaina kuin ennenkin. Ainoana erona eilisen ja nykypäivän välillä on hänen mukaansa se, että serbit käyttävät myrkkykaasua siviilejä vastaan. Thaqi tapasi Oslossa Norjan ulkoministerin Knut Vollebäkin, joka on Ety-järjestön nykyinen puheenjohtaja.

Thaqi kertoi, ettei hänellä ole tiedossa yksityiskohtia myrkkykaasuhyökkäyksestä, joka UCK:n tietojen mukaan tapahtui Dugagjinissa Länsi-Kosovossa. Vaikka UCK epäileekin presidentti Slobodan Milosevicin rauhantahtoa, vapautusarmeija suhtautuu toiveikkaasti rauhan mahdollisuuteen. -Olemme optimistisia ja uskomme, että rauha tulee Kosovoon, Naton läsnäolon avulla, Thaqi sanoi. UCK:n poliittinen johtaja ei suostunut vastaamaan suoraan kysymykseen, laskeeko UCK aseensa, jos serbijoukot vetäytyvät Kosovosta. Avoin kysymys on hänen mukaansa myös se, jatkaako UCK edelleen Kosovon täyden itsenäisyyden tavoittelua.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.