Mainos

Serbien ja albaanien taistelut riehuvat internetissä

Serbit ja albaanit taistelevat Kosovosta myös internetissä. Verkossa käytävä kamppailu on Kosovossa riehuvaa taistelua verettömämpi, mutta intensiivisyydessä se ei jää innoittajastaan piiruakaan jälkeen.

Belgradilaisen Vreme-aikakauslehden mukaan Kosovossa käytävä taistelu on ensimmäinen varsinainen internet-sota. Serbit ylläpitävät ainakin viittä ja albaanit neljää kotisivukokonaisuutta, jotka pitävät internetin käyttäjän selvillä Kosovon tilanteesta. Sivuilla on myös osapuolten antamaa tietoa kriisin syistä sekä siitä, miten Kosovon tilanne tulisi serbien ja albaanien mukaan ratkaista.

Vaikka osapuolten kotisivut eroavat toisistaan tekniseltä laadultaan, tapa kertoa Kosovon tilanteesta on samanlainen. Oikeaoppisen sotapropagandan mukaisesti oman puolen menetyksiä vähätellään ja vastapuolen tappioita suurennellaan. Verkkoa hyödyntää etenkin albaanien tiedotuskeskus, joka toimii kansainvälisesti tunnustetun albaanijohtajan Ibrahim Rugovan siipien suojissa. Pristinassa ilmestyvä Koha Ditore -sanomalehti puolestaan tarjoaa verkon käyttäjälle Kosovoa koskevia uutisia englanniksi. Omat kotisivunsa on äskettäin avannut ilman kansainvälistä tunnustusta jääneen Kosovon tasavallan hallitus. Kosovoa esitellään sivuilla kuin mitä tahansa itsenäistä valtiota. Järjestöjen ja tiedotusvälineiden ohella myös albaaniopiskelijat käsittelevät Kosovon tilannetta verkossa.

Kosovon albaanien vapautusarmeijalla UCK:lla ei ole omia kotisivuja eikä UCK:ta mainita Kosovon albaanien "virallisillakaan" sivuilla. Tämä johtuu siitä, etteivät albaanipuolueet ja UCK ole yhdistäneet voimiaan julkisesti.

Serbitkin heränneet

Saksalaisen uutistoimiston DPA:n mukaan serbit suhtautuivat internetin käyttöön aluksi varsin torjuvasti. Kun alkoi näyttää siltä, että serbit häviäisivät Bosnian sotaan liittyneen mediakamppailun lisäksi Kosovoonkin liittyvän mediakilvan, Serbian hallitus muutti linjaansa ja määräsi tiedotusministeriön tekemään serbeille omat kotisivut. Tiedotusministeri Aleksandar Vucicin riemuksi serbian ja englanninkieliset sivut ovat osoittautuneet varsin suosituiksi: heinäkuun kahdenkymmenen ensimmäisen päivän aikana sivuilla vieraili 240000 kävijää.

Ajankohtaista tietoa Kosovon tapahtumista tarjoaa puolivirallinen serbien tiedotuskeskus. Lisäksi eri puolilla maailmaa asuvat serbisiirtolaiset ylläpitävät ainakin kahta kotisivukokonaisuutta. Albaanien tiedotuskeskuksen osoite on www.kosova.com ja Koha Ditore -lehden osoite www.kohaditore.com. Albaaniopiskelijat kertovat näkemyksiään osoitteessa www.alb-net.com. Kosovon tasavallan sivuille pääsee kirjoittamalla osoitteeksi www.kosova-state.org. Serbian tiedotusministeriön osoite on www.serbia-info.com ja serbien tiedotuskeskuksen www.mediacentar.org. Serbisiirtolaisten sivuille pääsee hakupolkua www.srpska-mreza.com pitkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.