Mainos

Serbiassa presidentinvaalit

Serbiassa äänestettiin tänään presidentinvaalien toisella kierroksella. Viranomaiset pelkäävät, että opposition boikottikehotukset ja äänestäjien innottomuus johtavat jälleen vaalituloksen hylkäämiseen.

Vaaleissa ovat vastakkain hallitsevan sosialistipuolueen ehdokas, ulkoministeri Milan Milutinovic ja äärikansallismielisen radikaalipuolueen johtaja Vojislav Seselj. Milutinovic voitti kaksi viikkoa sitten vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta ei saanut yli puolta annetuista äänistä. Serbiassa järjestettiin presidentinvaalit jo lokakuussa. Tällöin vaalit jouduttiin mitätöimään liian alhaisen äänestysprosentin vuoksi.

Sosialistipuolue kävi ennen tämänpäiväisiä vaaleja kovaa kampanjaa kerätäkseen tukea Milutinovicille ja varmistaakseen, että 7,2 miljoonasta äänioikeutetusta yli 50 prosenttia käy äänestämässä. Oppositiopuolueet ja Kosovon albaanit puolestaan kehottivat ihmisiä boikotoimaan vaaleja, koska niiden vaalikäytäntöä koskevia uudistusvaatimuksia ei ole toteutettu. Äänestys alkoi sosialistien vetoomuksista huolimatta verkkaisesti tänään. Ensimmäisten neljän tunnin aikana vaaliuurnilla oli käynyt vain noin 10 prosenttia äänioikeutetuista.

Serbian presidentinvirka jäi avoimeksi sen jälkeen kun Slobodan Milosevic valitutti itsensä kesällä Serbiasta ja Montenegrosta koostuvan Jugoslavian liittovaltion presidentiksi. Belgradissa tänään äänestänyt Milosevic sanoi uskovansa, että Milutinovic selviää lopulta vaalien voittajaksi. Milosevic kärsi jo äskettäin yhden takaiskun, kun Montenegron presidentinvaalit voitti hänen vastustajansa, uudistusmielinen Milo Djukanovic. Seselj on varoittanut viranomaisia yrittämästä petkuttaa vaalissa Milutinovicin hyväksi. Seseljin mukaan vaaliviranomaiset veivät häneltä lokakuussa voiton väittäessään äänetysprosentin jääneen vähän alle 50 prosentin.

Tarkkailijoiden mukaan Seseljin voitto johtaisi Jugoslavian entistä suurempiin kahnauksiin muiden valtioiden kanssa. Radikaalipuolueen johtaja vastustaa Daytonin rauhansopimusta ja serbien luovuttamista Haagin sotarikostuomioistuimeen eikä hän halua mitään sovitteluratkaisua Kosovon albaanien kysymyksessä. Vaalihuoneistot sulkeutuvat Serbiassa kello 21 Suomen aikaa. Virallisia tuloksia odotetaan joulupäivään mennessä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.