Mainos

Serbiassa osoitettiin mieltä Kosovosta

Serbit ovat kokoontuneet pääkaupungin Belgradin keskustaan osoittamaan mieltään Kosovon itsenäisyyttä vastaan. Pääkaupungin kaduilla on tänään marssinut arviolta yli 200 000 ihmistä.

- Kosovo on Serbian etunimi. Kosovo kuuluu Serbiaan ja serbeille. On aina kuulunut ja kuuluu jatkossakin, tavallisesti maltillisesti esiintyvä pääministeri Vojislav Kostunica huusi ihmismerelle parlamenttitalon edessä.

- Mikään voima, eivätkä mitkään uhkaukset tai lupaukset muuta sitä tosiasiaa.

- Jos me serbeinä luovumme serbialaisista juuristamme, Kosovosta ja historiastamme, keitä me oikein olemme, Kostunica ihmetteli.

Uskonnollissävytteinen mielenilmaus alkoi kuoromusiikilla ja se päättyy jumalanpalvelukseen.

Tärkeimpien puolueiden edustajat johtavasta demokraattipuolueesta opposition kansallismielisiin lämmittivät toisiaan kylmenevässä illassa. Serbian radikaalipuolueen johtaja Tomislav Nikolic uhosi kansan hurratessa, "ettei lepää, ennen kuin Kosovo palaa Serbian hallintaan."

Sekä Serbian pääministeri että presidentti vetosivat mielenosoittajiin, jotta kokoontuminen sujuisi rauhallisesti.

Kosovon rajalla sen sijaan serbit kahakoivat poliisin kanssa jo toistamiseen.

Useat EU-maat sekä Yhdysvallat ovat jo tunnustaneet Kosovon itsenäisyyden Serbian ja Venäjän vastustuksesta huolimatta.

Serbian junissa sai tänään matkustaa ilmaiseksi ja koulut olivat kiinni, jotta mahdollisimman moni pääsi pääkaupunkiin mieltään osoittamaan.

Reserviläiset mellakoivat rajalla

Serbit ovat marssineet myös Bosniassa Banja Lukassa ja Sarajevossa. Banja Lukassa tuhatkunta serbiopiskelijaa veisasi kansallismielisiä lauluja ja poltti EU:n, Saksan ja Yhdysvaltain lippuja.

Sarajevossa mielenosoittajat kantoivat "Kosovo kuuluu Serbiaan" -kylttien lisäksi erilaisia serbilippuja sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuvia.

Arviolta 400 Serbian armeijan reserviläistä hyökkäsi Merdaressa rajanylityspaikalle ja heitteli vartiossa olleita kosovolaisia poliiseja kivillä sekä palavilla autonrenkailla.

Poliisit ja paikan yläpuolelle lentänyt Nato-joukkojen helikopteri saivat reserviläiset perääntymään.

Venäjä varoitti separatismista

Putinin EU-asioiden neuvonantaja Sergei Jastrshembski varoitti Moskovassa, että Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen on kuin avaisi "Pandoran lippaan."

- On selvä, että useiden Euroopan maiden ongelmat separatistien kanssa kasvavat, Jastrshembski sanoi.

Tänään Kosovon itsenäisyyden tunnustivat Italia, Tanska, Viro, Luxemburg ja EU:n puheenjohtajamaa Slovenia. Myös Paavi Benedictus XVI kommentoi Kosovon itsenäistymistä. Paavi kehotti osapuolia etsimään ratkaisuja, jotka edistävät keskinäistä kunnioitusta ja sovintoa.

Kosovon maakunta julistautui itsenäiseksi sunnuntaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.