Mainos

Serbiassa ensimmäinen Srebrenica-oikeudenkäynti

Serbialainen sotarikostuomioistuin on tuominnut neljä kansalaistaan vankeuteen osallisuudesta vuoden 1995 Srebrenican verilöylyyn. Serbiassa ei ole aiemmin järjestetty oikeudenkäyntiä Srebrenican julmuuksista.

Joukkohautoja Srebrenicassa

Tuomiot langetettiin kuuden muslimivangin surmasta. Tapaus paljastui, kun Jugoslavian edesmenneen johtajan Slobodan Milosevicin oikeudenkäynnissä esitettiin video teloituksista. Aineisto järkytti varsinkin niitä serbejä, jotka olivat epäilleet Srebrenican raakuuksien totuudenmukaisuutta.

Tuomitut olivat kuuluneet puolisotilaalliseen yksikköön, joka tunnetaan nimellä Skorpionit. Yksikön komentaja Slobodan Medic ja hänen tärkein apurinsa saivat 20 vuoden vankeusrangaistuksen. Kolmas tuomittu joutui telkien taakse 13 vuodeksi. Hän oli ainoa, joka tunnusti rikoksen. Neljäs syytetty tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen. Syytettyjä oli kaikkiaan viisi, mutta heistä yksi vapautettiin näytön puutteen vuoksi.

Bosnian serbijoukot hyökkäsivät YK:n turva-alueella olleeseen Srebrenicaan heinäkuussa 1995. Sotilaat surmasivat muutamassa päivässä noin 8000 muslimia.

Kaksi pääsyytettyä, serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic ja kenraali Ratko Mladic, pakoilevat edelleen oikeutta. YK:n sotarikostuomioistuin on yrittänyt vuosikausia saada heidät Haagiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.