Serbian vaaleista uusi päänvaiva EU:lle

Euroopan unioni toivoo jälleen kiivaasti, että Serbian äänestäjät valitsisivat itselleen EU-myönteisen valtiojohdon. Serbian hallitus kaatui virallisesti tänään.

- En usko, että serbialaisilla ystävillämme on muuta vaihtoehtoa kuin Euroopan unioni. Mihin muualle heidän pitäisi mennä, puheenjohtajamaa Slovenian ulkoministerin Dimitrij Rupel kysyi.

Hän painotti EU:n toivovan, että eurooppalainen suuntaus voittaa Serbiassa.

- Minun silmissäni toinen vaihtoehto on tie ei minnekään, laajentumiskomissaari Olli Rehn puolestaan arvioi.

Serbian hallitus kaatui erimielisyyksiin Kosovo- ja EU-politiikasta. Uudet parlamenttivaalit pidettäneen 11. toukokuuta paikallisvaalien yhteydessä.

Viime kuussa täpärästi jatkokaudelle valittu presidentti Boris Tadic olisi halunnut jatkaa yhteistyön syventämistä EU:n kanssa Kosovo-erimielisyyksistä huolimatta. Pääministeri Vojislav Kostunican mielestä EU-suhteita ei pitäisi syventää, ellei unionin pyörrä kantaansa Kosovon itsenäistymisestä.

EU tuki avoimesti Tadicia jo presidentinvaaleissa, joissa tämä voitti niukasti kansallismielisen Tomislav Nikolicin.

Kostunica ei tukenut kumpaakaan pääehdokkaista, mutta liittoutunee parlamenttivaaleissa Nikolicin kanssa.

Vaalit myös Kosovossa?

Serbian vaaleista voi tulla unionille muutenkin päänsärky, koska ainakin paikallisvaalit aiotaan järjestää myös serbien asuttamilla alueilla Pohjois-Kosovossa.

EU-maiden silmissä Kosovo on kuitenkin itsenäinen uusi valtio, johon serbihallinnolla tai -vaaleilla ei ole enää asiaa.

Toisaalta vaalien järjestämistä on hyvin vaikeaa estääkään, ainakaan väkivalloin. Tämä näyttäisi julkisuudessa kiusalliselta.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva myönsi, ettei kukaan toistaiseksi EU:ssa tiedä, mitä asialle pitäisi tehdä.

- Onko se sitten ratkaisu, että EU joutuisi käyttämään kaikkea mahdollista arsenaaliaan estääkseen vaalit, hän kyseli.

EU valmistautuu parhaillaan ottamaan vastuun Kosovon hallinnoinnista kaikkien aikojen suurimmalla poliisioperaatiollaan. Samalla YK:n operaatio Unmik on tarkoitus ajaa alas.

Vielä ei ole tiedossa, miten operaatio saa serbien asuttaman Pohjois-Kosovon hallintaansa. Mitrovican kaupungissa jo olleetkin unionin työntekijät on jouduttu vetämään pois, koska serbit pitävät EU:ta laittomana miehittäjänä.

Kosovon tunnustanut alle 30 maata

Kosovon itsenäisyyden on Kanervan mukaan toistaiseksi tunnustanut vajaat 30 maata. Joukkoon kuuluu Yhdysvaltojen lisäksi lähinnä Euroopan maita. Enemmistö maailman muista maista ei näytä pitävän tunnustamisella kiirettä.

Kanervan mukaan EU:n kannalta olisi hyvä, että joukko kasvaisi reilusti syksyn YK:n yleiskokoukseen mennessä.

Unionin ja Yhdysvaltain kannalta on muuten riskinä, että Kosovon itsenäisyys jää kansainvälisen yhteisön silmissä puolitiehen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat