Mainos

Serbian vaaleissa ratkaistaan maan EU-kanta

Äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella nousi Serbian historiassa ennätysmäiseen yli 61 prosenttiin.

Serbiassa on aloitettu valmistautuminen presidentinvaalien toiselle kierrokselle, jonka tärkeimmäksi kysymykseksi näyttää nousevan ehdokkaiden suhtautuminen EU:hun ja Venäjään.

Helmikuun 3. päivänä järjestettävällä toisella kierroksella vastakkain ovat länsimielinen istuva presidentti Boris Tadic ja läheisiä Venäjän-suhteita kannattava kansallismielinen Tomislav Nikolic.

Molemmat ehdokkaat vastustavat Kosovon itsenäistymistä, mutta muuten heidän näkökantansa eroavat toisistaan. Tadic puoltaa vahvasti Serbian EU-jäsenyyttä, kun taas Nikolic hakisi maalle kansainvälistä kumppania Venäjästä.

Nikolic vei voiton Tadicista ensimmäisellä kierroksella noin viiden prosenttiyksikön erolla. Monet politiikantuntijat pitävät Nikolicin kansansuosiota vastalauseena länsimaille, jotka suurelta osin tukevat Kosovon itsenäistymispyrkimyksiä.

Toisaalta Nikolic muistetaan myös Serbian entisen presidentin Slobodan Milosevicin liittolaisena, jonka pelätään ajavan maan takaisin Milosevicin kausien eristykseen.

- Lupaamalla taistella Kosovosta loppuun asti ja uhkaamalla kääntyä EU:ta vastaan mikäli Kosovo itsenäistyy, Nikolic suunnittelee paluuta menneeseen ja paluuta Milosevicin arvoihin ja politiikkaan, arvioi politiikan tutkija Misa Brkic.

"Kostunican tuki ratkaiseva tekijä"

Nikolic peittosi Tadicin ensimmäisellä kierroksella myös edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2004. Tuolloin Tadicin lopullisen voiton kannalta tärkeää oli tuen saaminen pääministeri Vojislav Kostunicalta.

Kostunican tuen uskotaan olevan vaa'ankieliasemassa myös tämänkertaisissa vaaleissa.

- Päätöksen tulee tosiasiassa tekemään pääministeri Kostunica. Hänen tukensa toisella kierroksella tulee olemaan ratkaiseva tekijä, sanomalehti Blic kommentoi.

Tadic ei voi ratsastaa vaaleissa suurilla saavutuksilla. Monet serbialaiset tuntevat olonsa petetyiksi, koska heidän elinolonsa eivät ole juurikaan parantuneet Milosevicin ajoista. Keskimääräinen kuukausipalkka Serbiassa jää yhä alle 400 euron ja noin kuudesosa kansasta on työttömänä.

Nikolic onkin kahminut kannatusta erityisesti maan köyhistä kansankerroksista.

Oli kyse sitten EU:sta, Venäjästä, Kosovosta tai talouskysymyksistä, vaalit kiinnostavat serbialaisia. Äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella nousi Serbian historiassa ennätysmäiseen yli 61 prosenttiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.