Mainos

Serbian vaaleihin toinen kierros

Serbian presidentinvaalit venyvät odotetusti toiselle kierrokselle, sillä kumpikaan pääehdokkaista ei saanut enemmistöä äänistä.

Äärikansallismielinen Tomislav Nikolic näyttää alustavien tulosten mukaan voittavan Serbian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Hän ei kuitenkaan saa enemmistöä äänistä, joten vaaleissa tarvitaan vielä toinen kierros. Se järjestetään 3. helmikuuta.

Nikolic oli äänten laskennan alussa saamassa 39,4 prosenttia äänistä, kun hänen pahimmalle kilpakumppanilleen, istuvalle presidentille Boris Tadicille oli luvassa 35,4 prosenttia.

Serbialaiset äänestivät presidentinvaaleissa poikkeuksellisen vilkkaasti, vaikka vaalien tuloksen ei odotettukaan ratkeavan ensimmäisellä kierroksella. Äänestysvilkkaus nousi ennätysmäiseen 61 prosenttiin, kertoivat tarkkailijat.

Presidentti Boris Tadic vakuutti vaalipäivänä jatkavansa EU-myönteistä politiikkaa, jos hänet valitaan toiselle kaudelle. Hän vetosi kansaan käydessään äänestämässä Belgradissa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Nikolic korosti puolestaan Serbian ja Venäjän läheisyyttä.

- Meille Venäjä on lähempänä. Mutta jos Eurooppa haluaa avata ovensa ja olla asettamatta esteitä, otamme mielellämme kutsun vastaan, Nikolic sanoi. Hänen mielestään Serbian pitää kuitenkin katkaista suhteensa EU:hun, jos Kosovosta tulee itsenäinen.

Presidentinvaaleissa oli kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. 37-vuotias liberaali Cedomir Jovanovic on ehdokkaista ainoa, joka on ollut valmis myöntämään että Kosovo on menetetty ja että Serbian pitäisi jatkaa eteenpäin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.