Serbian protestit levisivät Montenegroon

Tynkä-Jugoslavian pääkaupungin Belgradin mielenosoitukset ovat levinneet myös maan kaukaisimpiin osiin. Viime viikkoina 15 000-20 000 ihmistä on kolme eri kertaa kokoontunut Montenegron pääkaupungin Podgorican keskustan kaduille osoittamaan solidaarisuuttaan Belgradin mielenosoittajille.

Montenegro muodostaa yhdessä Serbian kanssa nykyisen Jugoslavian. Runsaan 600 000 asukkaan Montenegro on Jugoslavian harvaan asuttu, takapajuinen, eristäytynyt ja luonnonkaunis osa.

Työttömiä on paljon, ja Montenegrossa kaikki valittavat matkailun puuttumista. Turistit eivät löydä perille, vaikka pääkaupunki Podgorica (ent. Titograd) on viehättävä valkoiseksi rapattuine taloineen, pienine ortodoksikirkkoineen, moskeijoineen ja Välimeren ilmastoineen. Kaupungissa on peräti tuhatkunta pizzeriaa ja kahvilaa, joilla on italiankieliset nimet.

Serbian johtajat ovat kymmenen viime vuoden aikana osallistuneet näkyvästi moniin selkkauksiin: Kosovon albaanien sortoon sekä Slovenian, Kroatian ja Bosnian sotiin. Talous on romahtanut, ja Jugoslavia on joutunut pakotteiden kohteeksi.

Montenegro on seurannut voimattomana mukana ja saanut osansa tuhoisista seuraamuksista.

Vanhat kommunistit yhä johdossa

Montenegroa johtavat kommunistikauden poliitikot, jotka monien muiden tavoin kutsuvat itseään nykyisin sosiaalidemokraateiksi. Vanha kommunistijohto on valittu uudestaan monipuoluejärjestelmän puitteissa, ja se on ilmeisesti melko suosittu.

Ulkomaailma on hyväksyen pannut merkille, että Montenegron johto haluaa olla entistä riippumattomampi Serbiasta. Presidentti Momir Bulatovic on arvostellut muslimien kohtelua Serbiassa. Parlamentin puhemies Svetozar Maroviz tukee puolestaan avoimesti Belgradin mielenosoittajia. Montenegron ortodoksikirkko julisti itsenäisyyttään nimittämällä oman patriarkan vuonna 1993.

Montegrinolainen toimittaja Misko D. varoittaa kuitenkin uskomasta siihen, miltä tilanne Montenegrossa näyttää pinnalta katsoen.
-Kaikkea manipuloidaan täällä. Meilläkin vaalituloksia väärennettiin. Podgorican mielenosoitukset on suunnattu omia johtajiamme vastaan - mutta valtion omistamat viestimet väittävät, että ne ovat solidaarisuuden ilmauksia Belgradin oppositiolle.
(STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat